Schippers doet aftrap homovoetbaltoernooi in Moskou

Ze had beloofd er te zijn en ze was er ook. Minister Edith Schippers (Sport) opende in Moskou zaterdag het voetbaltoernooi van de Russian Open Games, een sportevenement voor homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders. Ze verrichte de aftrap met ex-internationals Aron Winter en Marc van Hintum. Maar Schippers had haar hielen nog niet gelicht, of de voetbalzaal werd ontruimd. Officieel vanwege een bommelding, aldus haar woordvoerder.

Het was het zoveelste incident bij de Russian Open Games, die afgelopen woensdag begonnen. Eerder werd de openingsceremonie verplaatst vanwege een bommelding en werd er tijdens het basketbaltoernooi een rookbom gegooid. Ook werd op het laatste moment een aantal sportlocaties geannuleerd. Het zijn allemaal voorbeelden van de tegenwerking waar de organisatie tegenaan loopt.

Schippers had haar medewerking aan de 'homogames' toegezegd omdat ze homo's in Rusland een hart onder de riem wil steken. ,,De gebeurtenissen dezer dagen laten zien dat homoseksuelen in Rusland het niet gemakkelijk hebben", aldus Schippers vanuit Moskou. Nederland kaartte de homorechten in Rusland ook al aan voorafgaand aan de Olympische Winterspelen in Sotsji.

De Russian Open Games duren nog tot en met zondag.