Onno Hoes ‘gestenigd’ tijdens machtsoverdracht

De Raad van Elf van carnavalsvereniging De Tempeleers van Maastricht heeft zaterdagmiddag burgemeester Onno Hoes ,,gestenigd'' wegens diens vreemdgaan eind vorig jaar. Dat gebeurde conform de Bijbelse uitspraak: Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen. Ook deken Mathieu Hanneman van Maastricht wierp (papieren nep-)stenen naar Hoes.

Hoes moest er wel om lachen. Maar niet zo hard als zijn man Albert Verlinde, die de geworpen stenen wist te ontwijken.

Het carnavaleske incident speelde zich af tijdens de machtsoverdracht in het stadhuis van Maastricht, waarbij de burgemeester de sleutel van het stadhuis overhandigde aan Prins Henri I van de Tempeleers. Traditioneel nemen de Tempeleers tijdens de machtsoverdracht de autoriteiten op de hak. Dat gebeurde dit jaar door 'otoriteitentoeker' Norbert Frijns.

Frijns zei dat de laatste drie maanden in Maastricht over niets anders is gesproken dan over Hoes. Toch bleek toeker Frijns mild voor Hoes. Nadat hij het vertrek van alle wethouders na de verkiezingen had voorspeld, zei hij dat Hoes mag blijven. ,,Als je in een week tijd een aanval op je man, twee gestrekte benen van PowNews en Patty Brard overleeft, dan krijgen ze je de komende jaren met geen tien paarden weg.''