Kiev bereid te praten over ‘autonomie’

Meer autonomie voor de Russische minderheid in het zuiden en oosten van Oekraïne. De nieuwe interim-regering van Oekraïne is bereid hierover te praten.

,,We zijn bereid om de eisen te bespreken van de mensen die daar leven. Als zij meer autonomie nodig hebben dan kunnen we het daarover eens worden'', zei de Oekraïense minister Andrei Desjchitsia van Buitenlandse Zaken maandag na overleg met zijn collega's uit de Benelux.

Maar de enige weg om dit te bereiken is volgens hem via de onderhandelingstafel. De tijdelijke regering werkt samen met internationale organisaties als de OVSE en Raad van Europa om de minderheden nog meer ,,opties'' aan te bieden, aldus Desjchitsia.

Frans Timmermans

Volgens minister Frans Timmermans doelt zijn Oekraïense collega op meer zelfbestuur, meer lokaal bestuur. Timmermans denkt niet dat autonomie direct een oplossing is voor de problemen. Aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne mag in elk geval niet getornd worden.

Het doel is de Russen om de tafel te krijgen en dat zal ,,veel geduld'' vragen, meent Timmermans. Om dit te bereiken moeten we ,,volhardend'' zijn. Volgens hem werkt met de vuist op tafel slaan in dit geval niet bij de Russen. Hij prees de Oekraïense regering omdat ze niet ingaat op de Russische provocaties.

Relatie met EU

Timmermans was met Didier Reynders (België) en Jean Asselborn (Luxemburg) voor een dag naar Kiev afgereisd om te horen hoe de nieuwe regering de problemen op de Krim (waar met militaire hulp van Moskou wordt afgekoerst op aansluiting bij Rusland) wil aanpakken en de relatie met de EU vorm wil geven.

Desjchitsia wil ,,zo snel mogelijk'' het politieke deel van het associatieverdrag met de EU tekenen. Timmermans verwacht niet dat het al zover zal zijn als de verkiezingen in mei in Oekraïne plaatsvinden. Kiev heeft verder niet om nieuwe financiële steun gevraagd. Onlangs kondigde de Europese Commissie al een steunpakket van 11 miljard euro aan.

De drie ministers brachten ook nog een bezoek aan het Maidanplein waar 60 doden vielen tijdens de opstand tegen oud-president Viktor Janoekovitsj. Ze legden bloemen en brandden kaarsen om de slachtoffers te herdenken. Het was een moment van ,,high level emotion'', aldus Reynders.