Wapenindustrie VS: ‘Schietpartij Arizona is de schuld van falende gezondheidszorg’

The New York Times brengt een impressie van Amerika's grootste wapenbeurs, die deze week plaatsvindt in Las Vegas. Na de schietpartij in Arizona waarbij 6 mensen het leven lieten en 13 anderen, onder wie congreslid Gabrielle Giffords, ernstig gewond raakten, laaide in de VS discussie rondom het vrije wapenbezit weer op. Op deze 'Annual Shot Show' is daar echter niets van te merken. De krant meldt dat deelnemende bedrijven wel beducht waren voor discussie maar geen aanleiding zagen om af te haken. 

De organisatoren weigeren een verband te zien tussen de schietpartij en de vrije wapenwetgeving. Volgens hen ligt de oorzaak bij een falende gezondheidszorg. "The question is why wasn’t this individual dealt with when everyone around him apparently saw there were very real issues.” Een strengere wapenwet heeft daarom volgens hen geen zin. Tegenstanders van enige vorm van 'gun control' vrezen dat strengere eisen ten koste zouden gaan van echte wapenliefhebbers. Een wapenproducent verwoordt de discussies naar aanleiding van het schietincident zelfs als volgt: “It’s the same kind of panicked reaction you get after a hurricane. It’s over, and everyone wants to get shutters.” 

Een van de grootste stands op de beurs is die van Glock, het pistool waarmee Jared Loughner zijn aanslag pleegde. Op de stand, die zeer goed bezocht wordt, geven medewerkers instructies voor het gebruik van het wapen. Het is bezoekers trouwens ten strengste verboden zelf wapens of munitie mee te brengen.

Bron(nen):   New York Times