Facelift? Ga niet naar België!

Steeds meer Nederlanders gaan voor een facelift of een andere cosmetische operatie naar het buitenland en lopen daarbij ernstige verwondingen op. Afgelopen jaar meldden zich maar liefst 2500 slachtoffers bij de Stichting Slachtoffers Cosmetisch Artsen na een totaal mislukte ingreep.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie krijgt vooral meldingen over verkeerd uitgepakte facelifts, neus- en ooglid-correcties. Mensen laten zich opereren in Turkije of in Oost-Europese landen, maar vooral in België. Daar zijn de ingrepen een stuk goedkoper en je kan er met zwart geld betalen. Nazorg is er helaas niet. Direct betalen en daarna wegwezen! De soms ernstige complicaties moeten alsnog in Nederland behandeld worden.

Wie in het buitenland een operatie wil ondergaan, kan nu nog nergens nagaan waar dat veilig kan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beoordeelt alleen Nederlandse artsen. PvdA en VVD willen dat er ook een Europese inspectie komt. Dat zit er voorlopig niet in, omdat de verschillen in regelgeving tussen de landen te groot zijn.

Bron(nen):   AD  Het Parool (niet online)