Chinese ouders mogen nu drie kinderen krijgen, maar ze willen er niet eens twee

Ruim vijf jaar geleden stapte China af van de één kindpolitiek, nu mogen Chinezen zelfs drie kinderen krijgen. Maar de vraag is of het helpt om de bevolkingsafname tegen te gaan. Het geboortecijfer is de afgelopen jaren alleen maar verder gedaald.

Sinds twee kinderen zijn toegestaan nam het aantal geboortes af naar 1,3 per vrouw. Vorig jaar werden er maar 10 miljoen kinderen geboren, het laagste aantal in zestig jaar. "In landen waar de welvaart toeneemt, neemt het aantal geboortes af", zegt correspondent Garrie van Pinxteren op het NOS Radio 1 Journaal.

"Daarnaast is in China het opvoeden van een kind erg duur en veeleisend. Er is grote concurrentie om naar de beste scholen te gaan, kinderen moeten daarvoor zware examens halen en krijgen daarom dure bijlessen. Een groot deel van de inkomsten gaat dus naar die kinderen."

Het geboortecijfer dreigt een serieus probleem te worden omdat er te weinig mensen zijn om de pensioen- en zorgkosten te betalen voor de snel vergrijzende bevolking. Ook zijn er arbeidskrachten nodig. Om het bevolkingsaantal op peil te houden, zijn zeker twee kinderen per gezin nodig.

Maar de huidige generatie is gewend aan een klein gezin en is daar prima tevreden mee. "Er is nu een hele generatie die zelf geen broers en zussen heeft en daar de lol en ook de meerwaarde vaak niet van inziet."