Drank & seks bij de Nederlandse marine

Niet alleen de Secret Service-bewakers van Obama laten de teugels soms vieren in diensttijd. Ook bij de Nederlandse marine is alweer een rel rond seks en drugs.  Onlangs bleek er al een zeer uit de hand gelopen feest aan boord van Zr. Ms. Van Speijk in de haven van Djibouti met in de hoofdrol een dronken vrouwelijke landmachtarts.  Nu was er aan boord van een schip een soortgelijk incident met in de hoofdrol twee leden van de aan boord meevarende ’special forces’ van het Korps Mariniers en twee vrouwelijke vlootmilitairen. Ze zijn, volgens De Telegraaf na ontdekking van hun escapades van boord gehaald en terug naar Nederland gestuurd.

Volgens medebemanningsleden ging het teruggestuurde viertal zich bij een recent feestje aan boord eerst te buiten aan zwaar drankgebruik. Vervolgens belandden de twee mariniers bij de in kennelijke staat verkerende marinevrouwen op de kamer, alwaar ze in intieme poses met elkaar werden betrapt.

 In 2000 haalden marinevrouwen op het fregat Bloys van Treslong het wereldnieuws toen ze topless afscheid namen van internationale collega’s bij een NAVO-oefening. Sindsdien waren er meerdere affaires.

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Bij al die affaires vraag ik me steeds af waarom er niet eerder ingegrepen werd. Zodra mensen te veel hebben gedronken moet de leiding ingrijpen. Ze moeten niet op hun kamertje blijven zitten om dan pas de volgende morgen te moeten constateren dat het helemaal uit de hand is gelopen. Jonge mensen + stressvolle baan + gemengde crew + drank = excessen. Dat zou toch iedere officier moeten weten?

  • Apekool

   Da’s wel kort door de bocht; kunnen we niet aan Job Cohen vragen er een zes maanden durend onderzoek aan te wijden? Over een half jaar – en zes ton later – hebben we dan een mooi dik rapport die we op de foto’s kunnen leggen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Jannie Ooms

  Militair zijn is volgens mij gewoon een baan, geen roeping. Wat is er op tegen als militairen, volwassen mensen, -al maanden op een droogje gestaan misschien- na een feestje met elkaar de koffer in duiken? Daar zou je bij een normale baan niet voor gestraft worden, toch?

  En dan het genânte moment van ‘betrapt’ worden. Waarom moesten ze zo nodig worden betrapt, dan? Welke voyeur vond het nodig die mensen in hun privacy aan te tasten door hun hut binnen te vallen?

  De veiligheid van het schip komt niet in het geding, want de betrokken militairen hadden kennelijk geen wacht. Als je mannen en vrouwen samen aan boord van een schip zet, dan kun je af en toe zo’n akkefietje verwachten. Daar moeten we geen probleem van maken.

  • kletsmajoor

   Een marineschip is geen bedrijf, het is een wapen (een van de zwaarste die er bestaan). Als het in handen is van ongedisciplineerde (lees: onbetrouwbare) mensen, wordt het een enorm gevaar voor de veiligheid.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Jannie Ooms

    Ik kan me voorstellen dat iemand die dronken wordt aan boord, al is het in zijn eigen tijd, ‘op parade’ moet komen bij zijn commandant. Die geeft ‘m dan een paar dagen licht arrest. Op een oorlogsschip moet je natuurlijk altijd in staat zijn om bij alarm helder op je post te komen.

    Maar een vrijpartij buiten diensttijd? Een enorm gevaar voor de veiligheid? Om dan maar meteen als onbetrouwbaar te worden bestempeld? Kom, nou toch, dit soort ding gebeurt nu eenmaal. Moeten we niet te zwaar aan tillen.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     In een militaire omgeving is discipline echt geen vrijblijvendheid. Op een marineschip bestaat er niet zoiets als “buiten diensttijd” of privacy. Daarvoor leeft iedereen te dicht opeengepakt.

     (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. Meester Proper

  Het zijn net gewone mensen.

  • Pietje_Precies

   maar dat zijn het niet, het zijn militairen, die orders uitdelen en opvolgen, zelfs als hun leven er vanaf hangt op het moment dat het erop aan komt. Een essentieel verschil met een gewone burger.
   Als jij net je luitenant net van achter genomen hebt, tijdens een orgie, kun je je voorstellen dat de hierarchie allicht een beetje vaag wordt als het erom gaat spannen. Daarmee is de structuur van het leger aangetast. Order = opvolgen is volgens mij een grondbeginsel van het militaire gebeuren. Daar heb je sterke hierarchische lijnen voor nodig. Nou die zijn zo wel volkomen zoek.
   Het is wel menselijk, maar daarom nog wel onwenselijk.(onacceptabel)

   (in antwoord op Meester Proper)
 4. G.Welp

  Als oud Marineman wil ik graag reageren op de schandalige vertoning van wat ons visitekaartje moet zijn. Ik waardeer dat de dames willen werken bij defensie maar ze horen niet in een schuttersputje of kabelgat.Aan boord van een schip horen geen vrouwen, er is veel over gesproken maar we zien hier dat de tegenstanders gelijk hadden. In de jaren zestig kregen we kamfer door het eten om de driften binnen de perken te houden. Natuurlijk gebeurde er op de wal ook wel wat en ik ben er van overtuigd dat dit nu niet anders zal zijn. Laat ons weer trots zijn op de Marine en andere defensie mensen. Eens een Marine man, altijd een Marineman . Laat ons weer respect hebben voor onze krijgsmacht. We hadden 50 jaar geleden wereldnaam voor onze dissipline en vakmanschap. Ook toen was er wel eens wat maar zeker niet zulke uitspattingen.Ik vind ook dat de legerleiding eens achter zijn oren moet krabben of dat gemengd varen of op missie zijn wel zo verstandig is voor defensie. Ik ben voor de jongens van Jan de Wit maar ook voor Floris Nightingale.
  Een trots oud Marineman.

  • kletsmajoor

   Van mij mogen er best vrouwen aan boord zijn zolang ze zich maar gedisciplineerd gedragen. Het lijkt me beter de schepen droog te leggen want alkohol is de terugkerende factor bij deze incidenten.

   (in antwoord op G.Welp)
  • zo maar iemand

   Vijftig jaar geleden werden Marva’s ‘officiersmatrasjes’ genoemd. Door trotse marinemannen. En wat hebben de trotse marinemannen allemaal uitgespookt in de West?

   (in antwoord op G.Welp)
 5. James54

  What’s new?

Reacties niet toegestaan