Amsterdamse studentenvereniging staakt ontgroening na geweldsincidenten

Meerdere studenten zouden gewond zijn geraakt bij de ontgroening van het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.-A.V.S.V.). Pas nadat de Volkskrant er over berichtte, is de kennismakingstijd, waar de ontgroening onderdeel van is, gestaakt.

Vrijdagochtend vroeg de krant de twee Amsterdamse universiteiten naar de geweldsincidenten. Die wisten toen nog van niets, terwijl studentenverenigingen verplicht zijn om de universiteiten (de VU en de UvA in dit geval) op de hoogte te brengen. "Wij zijn pas op de hoogte gesteld van de incidenten toen we zelf navraag deden. Dat is ernstig en tegen de afspraak", zegt een woordvoerder van de Vrije Universiteit.

Pas na de berichtgeving kondigde het studentencorps aan de kennismakingstijd te staken. "Op studentenverenigingen is geen enkele plaats voor geweld of intimidatie. Helaas hebben wij wel een aantal meldingen over incidenten ontvangen. Dat is volstrekt onacceptabel", aldus rector Jack G. Koopman van het Amsterdamsch Studenten Corps in een verklaring. "Studenten horen verantwoordelijkheidsbesef te hebben over wat toelaatbaar en ontoelaatbaar gedrag is. Blijkbaar is dat besef er niet bij iedereen."

De studentenclub wil niet zeggen wat er precies is gebeurd, maar volgens leden, die anoniem willen blijven uit angst voor de gevolgen, zijn meerdere studenten gewond geraakt tijdens de ontgroening.

Bron(nen):   De Volkskrant