Feest in het vrouwendorp (mannen niet welkom) bij eerste scheiding

Rebecca Lolosoli is de eerste vrouw van haar volk, de Samburu in Kenia, die gescheiden is. Afgelopen december kwamen 300 vrouwen bijeen om dit groots te vieren. Er werd een geit geroosterd in haar dorp Umoja dat 21 jaar geleden werd gesticht, exclusief voor vrouwen. Mannen mogen er niet wonen.
In Swahili betekent Umoja ‘eenheid’. Het overgrote deel van de vrouwen die er woont is ooit ( tientallen jaren geleden) verkracht door Britse soldaten die er 50 jaar lang hun legerpost in de buurt hadden. Met hun camouflage uniformen sprongen ze uit de bosjes als de meisjes brandhout kwamen verzamelen. Het overkwam ook Lolosoli die ternauwernood wist te ontsnappen. Aanvankelijk vertelden de meisjes thuis niets, als de mannen erachter kwamen dat ze verkracht waren, werden ze uit het dorp verjaagd en door de familie verstoten. Sommigen gingen illegaal bier brouwen en belandden in de gevangenis, anderen werden opgegeten door de hyena’s.

Lolosoli besloot -ruim 20 jaar geleden- voor de vrouwen op te komen, en werd vervolgens door de mannen in het dorp mishandeld. Haar man beschermde haar niet en ze verliet hem. Hij kwam haar achterna met een geweer.
Vrouwen zijn bezit van hun mannen, verklaart Lolosoli, want we zijn deel van de bruidschat. Haar man had haar voor 17 koeien van haar vader gekocht. Een Samburu vrouw heeft geen enkel recht: zo mag ze geen land bezitten, geen baan hebben en niet scheiden.

De vrouwen vormden het dorp om elkaar te beschermen. En behalve veilige haven is Umoja ook een ambachtsgemeenschap waar kralenwerk wordt gemaakt. De fraaie kunstige kettingen en andere ornamenten die de vrouwen rijgen, zijn zeer gewild in kringen van Westerse fashionista’s.

Lolosoli besteed haar tijd vooral aan het onderrichten van vrouwen, over hun rechten en eigen kracht. Ze heeft een netwerk opgebouwd van 60 vrouwengroepen.
Toen de scheiding werd uitgesproken, barstte haar man in tranen uit en riep: ‘Ik krijg je nog wel terug’. Lolosoli laat zich er niet door tegenhouden, haar doel is om bij de volgende verkiezingen de eerste vrouw te zijn die gekozen wordt voor het lokale bestuur.

Rebecca Lolosoli is een van de 150 buitengewone vrouwen die dit weekend in New York bijeen kwamen op de Women of the World Stories and Solutions top, georganiseerd door The Daily Beast en Newsweek. Zie de website voor de vele verhalen en video’s.

Bron(nen):   The Daily Beast  Newsweek