Groeiende bezorgdheid binnen CDU/CSU na dieptepunt in peilingen

Bij de Duitse christendemocraten van CDU/CSU groeit de bezorgdheid over de naderende parlementsverkiezingen. Het samenwerkingsverband van de twee partijen doet het ongekend slecht in de peilingen. "Als er nog een kans is om het tij te keren, dan is dat dit weekend", zei CSU-voorman Markus Söder tegen persbureau DPA.

De christendemocraten hebben het zwaar te verduren nu CDU'er Angela Merkel na zestien jaar als bondskanselier stopt. Haar beoogde opvolger Armin Laschet wordt in de aanloop naar de verkiezingen van 26 september achtervolgd door incidenten die zijn imago hebben aangetast.

De populariteit van de unie van CDU en zusterpartij CSU uit Beieren lijkt inmiddels flink onder druk te staan. De partijen kregen in een recente peiling de steun van slechts 19 procent van de respondenten. De sociaaldemocratische coalitiepartner SPD van Olaf Scholz kwam uit op 25 procent.

Als het de christendemocraten niet meer lukt een inhaalslag te maken, zullen de machtsverhoudingen in het parlement (de Bondsdag) drastisch veranderen. Daar hebben CDU/CSU nu nog 245 zetels en de SPD 152.

Söder heeft zijn hoop gevestigd op komend weekend. Zijn CSU houdt een tweedaagse partijbijeenkomst in Neurenberg en daar wordt zaterdag ook Laschet verwacht. Die gaat een dag later voor de tweede keer op televisie in debat met Scholz en Annalena Baerbock van De Groenen.