Deze foto uit 1972 van drie kortgerokte Afghaanse vrouwen gaat viraal, maar ze waren grote uitzondering

Een foto uit 1972 van drie vrolijk lachende studentes in korte rokjes in Kaboel circuleert al jaren online als bewijs dat vrouwen in Afghanistan vroeger een veel vrijer leven leidden. Maar dat is niet zo, zegt de fotograaf nu.

Sinds de Amerikanen zich terugtrokken uit Afghanistan gaat de foto opnieuw het hele internet over. Tot woede van Laurence Brun, die destijds het kiekje schoot. De Frans-Zwitserse fotografe vertelt tegen de Volkskrant, dat de afbeelding geen realistisch beeld schetst. "Hoewel er in die tijd meer vrouwen zonder sluier liepen, was dit beeld van drie ongesluierde vrouwen in korte rokken een grote uitzondering."

Trump
Ze beaamt dat het een 'spectaculaire foto' is, maar benadrukt nogmaals: "Wat je ziet, is een uitzondering op het straatbeeld van toen, in de steden maar zeker ook in de dorpen. Als je de andere foto’s bekijkt die ik in die periode in Afghanistan heb gemaakt, zie je vaak gesluierde vrouwen. En de ongesluierde vrouwen waren over het algemeen decent gekleed, wat ook niet gek was. In die tijd liepen vrouwen die te uitdagend gekleed waren het risico met zuur te worden aangevallen door conservatieve geestelijken."

De foto werd door oud-president van de VS, Donald Trump, nog aangehaald om te laten zien hoe het leven was in Afghanistan voor de taliban aan de macht kwamen. "Ik vind het erg om te zien dat mijn foto voor politieke en ideologische doelen wordt gebruikt. De vrijheid van de vrouw wordt gereduceerd tot de lengte van haar rok. Dat maakt me furieus."

Bron(nen):   De Volkskrant