Groot nieuw lek ‘Heartbleed’ toont aan hoe chaotisch en kwetsbaar internet is

Maandag werd bekend dat er sprake is van een nieuw, groot lek, Heartbleed, dat één van de grootste beveiligingsrisico's vormt sinds het ontstaan van internet. Niet alleen Facebook, Gmail, Dropbox en Soundcloud zijn bloodgesteld maar nog veel meer sites die mensen dagelijks bezoeken. Mogelijk werden miljoenen wachtwoorden en creditcardnummers gestolen want Heartbleed blijkt al 2 jaar te bestaan. In hoeverre hackers van het lek op de hoogte waren is nog niet duidelijk. Mensen wordt geadviseerd om wachtwoorden snel te veranderen. Ondertussen werken de sites aan veiligheidsupdates. De Washington Post stelt in een artikel dat het lek aantoont dat internet door niemand wordt beheerd en dat het een chaotisch fenomeen is. Heartbleed ontstond 2 jaar geleden in encryptiecodes van gratis software die nog altijd door grote bedrijven wordt gebruikt voor hun sites. Volgens de krant is het nog niet mogelijk de schade op te nemen maar is de kans op gestolen gegevens zeer groot. Hackers konden bij gegevens en bij inlogcodes en wachtwoorden, burgerservicenummers en creditcardnummers. Volgens de Washington Post is het erg moeilijk om een beeld te krijgen waar hackers eventueel in gezeten hebben en waarin niet. Bij de Volkskrant een lijstje met de sites waarvoor je maar het beste je wachtwoord kunt veranderen.    

Bron(nen):   Washington Post  Volkskrant    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Apekool

    Let op: eerst zeker weten dat de betreffende site/leverancier zijn systemen opgelapt heeft DAARNA pas wachtwoorden aanpassen natuurlijk!

  2. kletsmajoor

    Ik twijfel of hackers hiervan op de hoogte waren. Twee jaar is erg lang om een zo groot geheim te bewaren onder hackers. Er zijn ook nog geen berichten van series onopgehelderde hacks over deze periode.

  3. Betweter

    Om wachtwoorden middels dit lek af te luisteren, is het toch ook nodig om het verkeer af te kunnen tappen? Dat doe je ook niet zomaar (tenzij je overheid bent:).

Reacties niet toegestaan