‘Weten dat ik Asperger heb, is een opluchting’

Paddy Considine is een Engelse acteur, die internationaal gezien het meest bekend is van zijn rollen in de films 'In America' en 'Hot Fuzz'. In Engeland is hij vooral bekend als detective Mr Whicher.

Hij acteert al zo lang als hij het zich kan herinneren. Als kind was het een vorm van overleven, waarover hij nu zegt: 'Door mijn vermogen om anderen na te bootsen, maakte ik de mensen aan het lachen. Ik paradeerde door het leven, maar in werkelijkheid leefde ik vrijwel elke dag in angst. Ik handelde alsof ik een volkomen normaal persoon was en daar was ik goed in. Maar vanbinnen was het een heel ander verhaal'.

Ongeveer een jaar geleden - toen hij 36 was - kreeg hij de diagnose Asperger stoornis, een stoornis uit het autismespectrum. Toen hij 18 was zocht hij al hulp, omdat hij zich 'anders' voelde maar toen krijg hij alleen antidepressiva voorgeschreven. Ook nu ging hij pas naar een arts, nadat zijn vrouw (met wie hij 20 jaar samen is en 3 kinderen heeft) hem ertoe overhaalde. Na de diagnose was hij gedurende een paar weken van de kaart, maar daarna viel alles op zijn plaats. Dat het een naam had, maakte dat hij zijn eigen gedrag beter kon begrijpen.

Het syndroom van Asperger treft 3 op de 10.000 mensen, komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en wordt gekenmerkt door een complexe reeks van symptomen. Mensen met Asperger hebben vaak een bovengemiddelde intelligentie, maar moeite met het communiceren met anderen en meer bepaald met het interpreteren van lichaamstaal.

Considine noemt het 'een slopende gevoel van onthechting' van de mensen rondom hem en zijn omgeving. Hij worstelt met bepaalde geluiden, fel licht, en zelfs behang en tapijt kunnen een probleem opleveren. Die trekken al zijn aandacht en maken dat hij zich moeilijk kan concentreren. Hij kijkt naar een felgekleurd, gestreept tapijt alsof het de rand van een afgrond is en zegt: 'Dat tapijt is mijn ergste nachtmerrie'.

In zijn werk presteert hij het best als hij samenwerkt met mensen die hij kent en vertrouwt. Zo is hij al sinds zijn tienerjaren bevriend met regisseur Shane Meadows. Bemoedigend voor jongeren met Asperger dat hij het zo goed doet, want behalve acteur is hij ook nog schrijver en regisseur.

Bron(nen):   The Telegraph