Joods orthodoxe meisjes vaker anorectisch

Samenleving
donderdag, 14 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Rabbi's in de joods orthodoxe gemeenschappen in New York spreken hun zorg uit over een golf van anorexia en andere eetstoornissen onder jonge meisjes. Uit onderzoek in Israel blijkt dat eetstoornissen vaak voorkomen bij Joodse meisjes, in ieder geval veel vaker dan bij Arabische meisjes. En ook in de USA suggereren gegevens dat eetstoornissen vaker voorkomen bij joods orthodoxe meisjes dan in de rest van de bevolking.
Deze meisjes staan ook extra onder druk. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat matchmakers, die een geschikte bruid zoeken, vragen naar de maat van het meisje en extra-small is ideaal. Verder moeten ze jong trouwen en aan kinderen beginnen. Ze moeten het goed doen in hun loopbaan èn dat combineren met een gezin èn uren in de keuken staan om verfijnde koosjere maaltijden te bereiden. Vaak zijn zij de kostwinner, zodat hun man zich aan religieuze studies kan wijden. Door anorectisch te worden, zetten meisjes het proces van vrouw worden stop: ze menstrueren niet meer, ze krijgen extra lichaamsbeharing, ...
De rabbi's maken zich vooral zorgen, omdat het moeilijk is te behandelen doordat het hebben van psychische problemen binnen de gemeenschap met schaamte gepaard gaat. Als bekend wordt dat dit soort problemen in de familie voorkomt, verlaagt dat je kansen op de huwelijksmarkt, niet alleen voor het meisje zelf, maar ook voor haar broers en zussen. Maar door het te verstoppen, los je het niet op. Het is ook niet iets wat je kan wegwuiven. Sommige meisjes overlijden aan anorexia, bv. omdat hun hart het begeeft.
Naomi Feigenbaum at 's ochtends chocolade cornflakes met melk, omdat ze dan nog de hele dag had om die calorieën te verbranden. Verder nam ze alleen maar Crystal Clear en kauwgum. Als ze met haar ouders aan tafel ging, zocht ze ruzie zodat ze boos weg kon lopen. Toen de rabbi haar bezocht, was ze uitgemergeld. Hij zei dat ze op zaterdag een behandeling moest volgen, ook al was het dan sabbat. Ze mocht zelfs niet-koosjere dingen eten van de rabbi. Pas toen realiseerde ze zich hoe erg het met haar gesteld was. De rabbi zou de Joodse wet niet lichtvaardig aan de kant schuiven, maar 'het redden van een leven heeft voorrang op het naleven van de wetten', zei hij.
Naomi Feigenbaum is nu 24 en heeft haar memoires geschreven 'One Life', over haar herstel van anorexia na behandeling in een eetstoornissenkliniek in Florida.
Bron(nen): New York Times