Huiselijk geweld: wat doet het met een kind?

Uit Amerikaanse cijfers blijkt dat 85% van de slachtoffers van huiselijk geweld vrouwen zijn en dat kinderen aanwezig zijn in 80% van de gevallen dat de moeder mishandeld wordt. In een recente studie onder 517 kinderen die huiselijk geweld hadden meegemaakt werd voor het eerst gevraagd hoe kinderen dat zelf hebben ervaren. De onderzoekers interviewden ouders en verzorgers die het kind het beste kenden (als het kind jonger dan 10 was) en de kinderen zelf als ze tussen de 10 en 17 jaar waren. Uit de resultaten blijkt dat getuige zijn van huiselijk geweld een traumatische impact heeft op kinderen: - De kinderen rapporteerden dat veel van deze incidenten ernstig en angstaanjagend waren - De helft van de kinderen die blootgesteld werden aan fysiek geweld tussen familieleden zei dat het hun meest angstaanjagende ervaring ooit was - Meer dan een kwart van de kinderen vreesden voor hun eigen veiligheid - Meer dan 1 op de 3 kinderen was getuige van incidenten die leidden tot lichamelijk letsel bij een familielid - Hoewel slechts 1 op de 75 kinderen zelf fysiek gewond raakte, was de mate van angst en bezorgdheid die ze rapporteerden vergelijkbaar met die van kinderen die zelf mishandeld worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit onderzoek blijkt dat kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld meer kans hebben op depressies, angsten, nachtmerries, lichamelijke klachten, tiener-dating-geweld en gestoord worden bij het maken van hun huiswerk dan andere kinderen. Uit een andere recente studie bleek dan weer dat kinderen die getuige zijn van geweld tussen hun ouders later meer kans hebben om zowel dader als slachtoffer te worden van huiselijk geweld.  

Bron(nen):   PsychCentral  Steunpunt Huiselijk Geweld    

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. marianne martens

    Dit item en “Opvoeden: hoe het niet moet zijn”, zijn schrijnende en pijnlijke onderwerpen waardoor de aankomende volwassenen ook al werk je, ben je opgeleid, bent getrouwd, heb je kinderen en kleinkinderen, houdt je van groen gras, de blauwe lucht, de koetjes in de wei en een goed glas wijn, kun je lachen
    en huilen, liefhebben en ruzie maken. Je boodschappentas als kind is loodzwaar en schichtig, maar kan toch gelukkig zijn en weer lichter worden. Er zijn heel veel kindjes zo opgevoed vaak omringt met lieve derden. waaronder Opa’s en Oma’s, onderwijzers. Altijd hoop en redding.

Reacties niet toegestaan