Psycholoog bekent minstens 100 mensen zelfdodingsmiddel te hebben gegeven

Psycholoog Wim van Dijk verstrekte het zelfdodingspoeder Middel X aan meer dan ­honderd mensen. Hij is een man met een missie: hij vindt dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen zijn leven te beëindigen als dat naar eigen inzicht voltooid is. Hij vertelt aan De Volkskrant dat hij mensen die dood willen helpt. Dat is verboden, dus de kans is groot dat hij dat grote moeilijkheden mee krijgt. Het geven van zelfdodingsmiddelen aan anderen is verboden – als daarbij iemand daadwerkelijk overlijdt. Dan heet het hulp bij zelfdoding en is het strafbaar. Er staat een celstraf van maximaal drie jaar op. Het is de eerste keer in Nederland dat een verstrekker van Middel X zich bekendmaakt.

Hij doet toch zijn verhaal in De Volkskrant omdat hij vindt dat er iets moet veranderen. Dat dood gaan als je dat zelf wil geen probleem meer is. ‘Het kan me niet schelen of ze me arresteren of me in de bak douwen. Ik wil verdomme dat er iets gebeurt.’

Hij is zo fel omdat hij zelf heeft meegemaakt wat een lijdensweg sterven kan zijn. Zijn vrouw stierf na nare jaren in een verpleeghuis aan Alzheimer.

Met het interview in De Volkskrant wil Van Dijk het maatschappelijk debat over voltooid leven openbreken.

Bron(nen):   De Volkskrant