Wat de wereld kan leren van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, ontdekt door Abel Tasman, is vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland. Er wonen een kleine 4,5 miljoen mensen. De Maori, ongeveer 15 procent van de bevolking, zijn de oorspronkelijke bewoners. Het land wordt gezien als een paradijs, met name vanwege de overweldigende natuur, maar er is meer dat het land zo aantrekkelijk maakt. Ze zijn het meest sociaal-progressieve land ter wereld Het was het eerste land op de wereld waar vrouwenkiesrecht werd ingevoerd en nog steeds lopen ze voorop als het gaat om vrouwenemancipatie. In toegang tot onderwijs, persoonlijke vrijheid en participatie scoren ze het hoogst ter wereld. Ze houden tradities in ere Vroeger werden Maori erg gediscrimineerd. Tegenwoordig gaan Europese Nieuw-Zeelanders en Maori juist heel goed met elkaar om. Maori hebben dezelfde kansen en hun tradities en rituelen worden door de rest van het land overgenomen. Ze zijn heel zuinig op hun natuur Ze proberen met alle macht hun natuur inclusief 3100 gletsjers te beschermen door maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Ook worden toeristen bij aankomst gecontroleerd, zodat ze niets mee het land in nemen dat gevaarlijk kan zijn voor de flora en fauna. Het is er heel veilig Het is het op twee na veiligste land ter wereld. Ook is het samen met Denemarken ‘s werelds minst corrupte land. Auto’s staan vaak niet op slot en het land is ideaal voor lifters. Ze gaan op avontuur Nieuw-Zeelanders hangen niet binnen voor de televisie. Ze trekken er op uit, die prachtige natuur in. Ze houden van kanoën, wandelen en extreme sporten, zoals parachute springen. Bron: Huffington Post

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Ha, weer eens kersje-pikken en vooral de “progressieve” en linkse zaken benoemen?
  Ze houden er trouwens ook van jagen.

  Hier een wat meer inzichtelijker artikel en discussie mbt Nieuw-Zeeland;

  http://www.theguardian.com/politics/blog/2013/feb/22/paradise-new-zealand-problems

 2. zo_maar

  Vrouwenkiesrecht, veiligheid, en avontuur zijn links?

 3. PaulusJ

  Een links land. Hahahahahaha.
  Nee WIK, goed voor je land, inwoners m/v en milieu zorgen is niet links.
  Het leuke van Nieuw Zeeland is juist dat ze ook zo vreselijk, wat we hier rechts of Amerikaans zouden noemen, zijn. Een NZ opvoeding is 100% tegengesteld aan een D66/GL opvoeding hier. Een NZ leven is hard en ruw.
  Jagen, gevaarlijke sporten, rugby, mannen doen mannen dingen, knokken, niet piepen, BBQen en bierdrinken. Geen vlaggetjes en helmen op de kinderfiets, geen klaarovers en geen een 5 is toch een 6 en een 9 is een 7 op school want zo zielig voor de anderen kinderen.
  Lage salarissen, armoede, econ ongelijkheid, veel boerenbedrijvigheid en weinig high tech of industrie, enorm strenge immigratiewetten, geen pardon, wet is wet, geen gedogen, gevangenisstraf is gevangenisstraf, geen drugs etc etc, maken van NZ een prachtland.
  Denemarken dat is pas een links land. Heerlijk om in te wonen, maar irritant naïef, sullig en hypocriet links.

  • Karl Ruprecht Kroenen

   En zijn die wetten niet zomaar wetten, maar in dit geval nog meer een reflectie van wat deze inwoners als soort mensen zijn?

   Dit zijn wij , en dit is wettelijk vastgelegd, doe mee of ga weer weg.

   (in antwoord op PaulusJ)
 4. Koper

  Wat is dan toch het verschil in succes tussen Nieuw-Zeeland en bijvoorbeeld Haïti?

 5. Kopje thee

  … wat de wereld kan leren van Nieuw-Zeeland… de bevolking terugbrengen tot 16 man per km2? Oh wacht…

 6. Nina

  Wat een onzin! Ik woon in Nieuw Zeeland en vind het een fantastisch land om in te wonen, maar geloof me… Maori worden nog steeds gediscrimineerd en hun tradities worden niet overgenomen door de rest van het land, NIeuw Zeelanders zijn helemaal niet zuinig op hun land en het milieu/natuur wordt helemaal niet goed beschermd, en overgewicht is een enorm probleem in NZ (dus ja, ze hangen wel voor de tv en nee, ze zijn niet actief). Een bijzonder slecht artikel!

Reacties niet toegestaan