Trend in de USA: make-upvrije maandag

Steeds meer vrouwen zweren make-up af naar het voorbeeld van sterren en modejournalisten. In de USA is zelfs een cosmeticavrije maandag in het leven geroepen. Zoals mannen op Casual Friday zonder pak en das naar het werk mogen, zo mogen vrouwen zich op maandag zonder een laag schmink vertonen. De Newyorkse Alexis Wolfer lanceerde het idee op haar beautywebsite en mocht het voor een miljoenenpubliek promoten bij CNN en Oprah Winfrey. Sindsdien wandelen meer vrouwen naturel en zonder schroom over straat. 'De cosmeticavrije maandag moet ons doen nadenken over wat werkelijke schoonheid is', zegt Wolfer. 'Veel vrouwen voelen zich niet compleet of mooi zonder make-up. Ik wil ze, één dag per week, laten focussen op hun natuurlijke en innerlijke schoonheid.

Op de covers en de catwalk zijn modellen zonder make-up nog een uitzondering. Toch bekennen steeds meer invloedrijke fashionista's dat ze er graag bijlopen met een 'naakt' gezicht. Moderedactrices Anna Dello Russo en Franca Sozzani van het toonaangevende blad Vogue, maar evengoed de ontwerpsters Phoebe Philo en Miucca Prada zijn al jaren fan van de naturelle look.

Vrouwen die make-up naar de prullenmand verwijzen, hebben daar redenen voor. Ze zijn allergisch, hebben problemen met het gangbare schoonheidsideaal, of beseffen dat niet alle producten die ze gebruiken even gezond zijn. Bovendien stijgt de interesse voor natuurlijke beautyproducten en komen er meer alternatieve behandelingen op de markt die make-up overbodig maken.

Anderzijds zijn er evenveel redenen om wél make-up aan te brengen, vindt tv-figuur en visagiste Kelly Pfaff. 'Sommige vrouwen voelen zich er zeker door, verbergen zich liever achter een soort façade, en, laten we wel wezen, als je slecht geslapen hebt, is een foundation mooi meegenomen. Maar we moeten wel aanvaarden dat we er niet eeuwig jong kunnen uitzien. Make-up zal dat niet veranderen'.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad