Duitse zorg in de knel door corona? Ja, maar dat betekent daar iets heel anders dan hier

Ook in Duitsland loopt het aantal coronabesmettingen hard op. Sommige deelstaten voeren er 2G in om te voorkomen dat het te druk wordt in de ziekenhuizen. Maar 'te druk' betekent bij onze oosterburen iets heel anders dan bij ons.

Het besmettingscijfer in Duitsland is ongeveer de helft van dat van Nederland: 303 versus 628 per 100.000 inwoners. Maar de verschillen per deelstaat zijn groot. In twee oostelijk gelegen deelstaten, Thüringen en Saksen, zijn er ruim 700 besmettingen per 100.000 inwoners. In deze staten is er weinig vertrouwen in de overheid en is de vaccinatiegraad dus substantieel lager dan in andere regio's.

Hoewel Duitsland 34 ic-bedden per 100.000 inwoners heeft en Nederland maar 6, kampen ook zij met capaciteitsproblemen. "Momenteel kan zo’n 30 procent van de ic-capaciteit in mijn deelstaat Noordrijn-Westfalen, met bijna 18 miljoen inwoners, niet gebruikt worden omdat verpleegkundigen ziek zijn, gestopt zijn met werken of zelfs staken", zegt Alex Friedrich, voormalig OMT-lid en arts-microbioloog, die nu bij het UMC van Münster werkt, tegen de Volkskrant.

Maar er is één heel belangrijk verschil: in Duitsland wordt nog helemaal geen zorg afgeschaald. "Ik geloof niet dat Duitsland over drie of vier weken in een code zwart scenario komt waarin ze kritieke zorg moeten afzeggen. Maar ze komen vermoedelijk wel voor de voor hen ongewone keuze te staan om reguliere zorg uit te stellen: een punt dat we hier allang hebben bereikt."

Bron(nen):   De Volkskrant