Hoeveel rustiger was het deze week op de weg?

Sinds een week geldt weer het dringende advies om thuis te werken. Dat zou duidelijk te zien moeten zijn aan het aantal auto's op de weg en het aantal reizigers in het ov. Is dat ook zo? Een beetje.

Waar we dachten door het hybride werken voorgoed van de files verlost te zijn, bleek de afgelopen maand dat we toch liever weer massaal in alle vroegte aansluiten in de rij. Filerecord na filerecord werd verbroken. Maar daar kwam een week geleden abrupt een einde aan.

Afgelopen maandag stond er maar 39 kilometer file. Ter vergelijking: de maandag ervoor stond er 250 kilometer. En tijdens de drukste ochtendspits van dit jaar, op 6 oktober, stond er maar liefst 759 kilometer file.

Ook in het openbaar vervoer is een duidelijke afname van het aantal reizigers te zien. Tussen 17 en 18 uur 's middags gebruikten doordeweeks gemiddeld 261.000 mensen het ov, tegenover 282.000 mensen een week eerder. Op werkdagen werd er in totaal 4 procent minder ingecheckt, in het weekend was dat 11 procent.

In het ov lijkt de afname kleiner, maar dat komt omdat files niet alles zeggen over het aantal reisbewegingen: er hoeven maar een klein beetje minder auto's op de weg te zijn om de files grotendeels op te lossen. Dus ja: we reizen minder, maar dat kan beter.

Bron(nen):   Metro