Zweden krijgt voor het eerst vrouwelijke premier

Magdalena Andersson wordt de eerste vrouwelijke premier van Zweden. Het parlement van het Noord-Europese land heeft de weg vrijgemaakt voor haar benoeming.

Minister van Financiën Andersson kreeg bij een vertrouwensstemming de steun van 117 parlementariërs. 57 onthielden zich van stemming en 174 stemden tegen. Om haar aanstelling te torpederen had een meerderheid van de parlementsleden tegen moeten stemmen. Haar tegenstanders kwamen één stem tekort.

De 54-jarige sociaaldemocrate verzekerde zich deze week van voldoende steun door een deal te sluiten met de Linkse Partij. Die beloofde haar benoeming niet te blokkeren nadat toezeggingen waren gedaan over het verhogen van pensioenen. Andersson presenteert haar regering naar verwachting op vrijdag.

De politica volgt dan haar partijgenoot Stefan Löfven op. Die kondigde deze maand zijn vertrek aan na zeven jaar aan de macht te zijn geweest. Hij gaf zijn opvolger zo de tijd om zich voor te bereiden op de landelijke verkiezingen van eind 2022. Andersson gaat politiek naar verwachting een zware periode tegemoet, omdat haar regering niet beschikt over een meerderheid in het parlement.

Hoewel Zweden internationaal bekendstaat als voorloper op het gebied van gendergelijkheid, heeft het land nooit een vrouwelijke premier gehad. Dat ligt anders in Noord-Europese landen als Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland. Daar heeft al wel een vrouw aan het hoofd van de regering gestaan.