De beste maatregelen volgens het OMT: zelftests, afstand houden, nu geen 2G

Samenleving
woensdag, 24 november 2021 om 10:45
anp 431418468
We zouden een lockdown kunnen voorkomen als we ons strikt aan de basismaatregelen houden. "Wat je hoopt is dat iedereen zich mede-eigenaar voelt van het covidprobleem", zei Van Dissel vorige week in de Volkskrant. Dan zouden volgens het laatste OMT-advies deze maatregelen voldoende moeten zijn:
ZelftestsDe zelftest blijkt toch goed te werken en moet dus gratis beschikbaar komen voor doelgroepen als leraren en zorgmedewerkers. Test je zelf positief dan moet je alsnog naar de teststraat. Het is een pragmatische oplossing voor het lage aantal mensen dat zich nog laat testen bij klachten: een zelftest zouden ze waarschijnlijk wel doen.
BasisregelsAfstand houden helpt enorm. Blijf dus op 1,5 meter van anderen. Het is een kleine moeite. Daarnaast: blijf thuis bij klachten en ga in quarantaine. Hoe je ervoor zorgt dat mensen zich aan de regels houden - want dat doen ze nu niet - is een beleidsmatige keus, aldus het OMT. Het dreigement dat anders een volledige lockdown volgt, helpt vooralsnog niet.
Geen 2GHet OMT zegt eigenlijk dat het voor 2G te laat is. Arts-microbioloog Jan Kluytman: "De discussie over 2G of 3G gaat over het weer openen van de maatschappij. Terwijl we nu bezig moeten zijn met: hoe voorkomen we dat we verder sluiten?" Bovendien leidt het ertoe dat de basisregels mogelijk minder goed worden nageleefd en zullen anti-vaxxers alleen maar verder hun hakken in het zand zetten.
Bron(nen): De Volkskrant