Rotterdam krijgt ‘tuigdorp’

In een weiland buiten de Maasstad komen zo'n twintig containers te staan. Daarin moeten gezinnen verplicht gaan wonen als zij zich ernstig misdragen in de buurt, maar niet crimineel genoeg zijn voor de cel. Dat staat in het coalitie-akkoord van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA. Joost Eerdmans, toekomstig wethouder van Leefbaar Rotterdam zegt in het AD: ,,De bewoners worden natuurlijk niet onmenselijk behandeld, maar het kan niet prettig zijn achter die hekken. Hun vrije woongenot is beperkt.'' De bewoners krijgen begeleiding van onder andere een psychiater. Hun verblijf is tijdelijk en gericht op terugkeer naar de stad. De Denen zijn in 1999 begonnen met zogenaamde Skaeve Huse aan de rand van de stad. De insteek is daar echter wel anders. De huizen worden er gezien als het startpunt voor re-integratie van dak- en thuislozen, niet als tuigdorpen om aso's in weg te stoppen. Ook in Amsterdam, Doetinchem, Tilburg en Utrecht zijn containerwoningen voor lastige mensen.
 

Bron(nen):   AD      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Rotterdam was ook ooit op zo een dergelijke manier ontstaan, je kan het nog terugzien in de stadsnaam.

  Oorsprong van de naam Rotterdam;

  De naam Rotterdam betekent eigenlijk “Rotter dan Amsterdam”.

  Ooit in het begin is Rotterdam ongeveer zo ontstaan;

  De mensen die niet in de echte beschaafde wereld (Amsterdam) welkom waren om te wonen (of daarvoor te dom waren) en er alleen mochten werken, moesten per Amsterdams decreet verplicht dagelijks vanuit hun gehuchten en ook Rotter dan Amsterdam te voet naar Amsterdam heen en weer reizen om daar vies en eenvoudig werk te doen voor de Amsterdammers, maar mochten zij dus weer niet in Amsterdam blijven logeren of wonen.

  Je raadt het al , dat dagelijks heen en weer reizen was dus voor de mensen uit Rotter dan Amsterdam niet mogelijk omdat deze afstand voor hun simpelweg te groot was.
  Dat wist men reeds toen men dit decreet uitvaardigde,(was ook om die reden) en waren in feite deze Rotter dan Amsterdamse mensen wel welkom in Amsterdam, maar ook meteen weer niet.

  En dus bleven ze maar daar in Rotter dan Amsterdam , heel ver weg van Mokum.
  Ook het ergste schorem wat in Amsterdam apart gezet was, op het eiland “Noord” en ook daar tussen het originele onbeschaafde volk niet te handhaven was werd met regelmaat verbannen naar Rotter dan Amsterdam.

  De naam “Rotterdam” is men pas gaan voeren toen het een soort van (net echte) stad begon te worden en men niet meer wou denken aan de pijnlijke historie van afwijzing en vernedering die schuilde achter de daar al honderden jaren wondende Rotter dan Amsterdamse mensen.

  Slecht eenmaal per jaar wordt er thans nog op traditionele wijze door een elftal mensen uit Amsterdam op een sportieve wijze de boodschap aan de stad Rotterdam overgebracht dat zij nog altijd Rotter dan Amsterdam is en dit helaas ook altijd zal blijven.

  • marianne martens

   Mooi verhaal met de beschreven geschiedenis. Ben het niet helemaal met je eens want de stad schijnt een grote aantrekkingskracht te hebben op creatieven, de jongeren. Zelfs Amsterdamse jongeren gaan er wonen en werken. De architectuur en de musea heeft werkelijk statuur. Waarom ze nu zo,n dorp met iets van tuig willen noemen is me een raadsel of heeft het met de geschiedenis zoals door jou beschreven te maken?

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
  • Vogelbeest

   Had je flink geblowed toen je dit verzon of is dit wat het links-tuigig-werkschuw volk uit Amsterdam je wijs hebben gemaakt?
   ” De naam Rotterdam stamt uit de dertiende eeuw en verwijst naar een dam in de rivier de Rotte.”
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotterdam

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
  • Dead Silence

   Humor!

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
  • Edward_II

   Voor de volledigheid had je er wel bij mogen vertellen dat ‘Amsterdam’ een verbastering is van ‘Hamsterdom’, gezien het fokgedrag van de bewoners, hun graaigedrag en hun beperkte intelligentie.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    Zwaktebod he?

    Maar dat weet jijzelf ook wel.

    (in antwoord op Edward_II)
    • Edward_II

     Niet echt. In evolutie zijn er geen “zwakkere” en “sterkere” eigenschappen. Het fokken en graaien lijkt aardig succesvol en hun lage intelligentie maakt ze bruikbaar voor allerlei doelen.

     (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)

Reacties niet toegestaan