Duitsers houden van kruidenmengseltjes. En dus niet van vaccineren

Samenleving
maandag, 29 november 2021 om 12:07
anp 404009021
Duitsers houden van alternatieve geneeswijzen, kruidenmengsels en 'natuurlijke' oplossingen voor kwalen. En dus niet van vaccins. De vaccinatiegraad van onze oosterburen behoort tot de laagste van Europa. NRC ging op zoek naar de invloed van de Heilpratiker (natuurgeneeskundigen).
Slechts 68 procent van de Duitsers is volledig gevaccineerd. Het is de reden dat de besmettingsaantallen oplopen en de ziekenhuizen overbelast raken. Vrijdag zei minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) dat de situatie niet eerder zo ernstig is geweest.
De afkeer van vaccinatie komt voort uit een voorliefde voor de alternatieve geneeskunde, in Duitsland een tak van sport die goed is voor een omzet van ruim 1,2 miljard euro. Ongeveer de helft daarvan wordt vergoed door de zorgverzekeraar, die zelfs homeopathie in het aanvullende pakket heeft zitten.
"In Beieren en Baden-Württemberg zijn er bijzonder veel Heilpraktiker”, zegt Matthias Retzer, hoofd van de opleiding tot Heilpraktiker in München, tegen NRC. "De mensen hier hebben meer affiniteit met natuurgeneeskunde. De industrialisering kwam laat, er is veel landelijk gebied. En er zijn veel mensen die liever het middeltje van oma gebruiken dan een lading chemicaliën van elders.”
PlaceboIn de deelstaat wonen bijzonder veel antroposofen, schrijven onderzoekers van de universiteit van Basel in een recent onderzoek naar antivaxers. Bij hen speelt een zekere arrogantie een rol, aldus de wetenschappers. "De gedachte de dingen beter te doorzien, slimmer te zijn, zich niets door een ander te laten vertellen.” Dat past ook bij het 'überwissen'-idee van Rudolf Steiner (de racistische grondlegger van de antroposofie). Theoloog Matthias Pöhlmann vertelt aan NRC: "Aanspraak te maken op een soort hogere, absolute wetenschap die niet voor iedereen toegankelijk is, zoals je bij esoterici ziet, verdraagt zich natuurlijk niet met wetenschap of rationaliteit.”
Volgens Matthias Retzer, hoofd van de opleiding tot Heilpraktiker in München, is de populariteit van de Heilpratiker ook een gevolg van problemen in de reguliere zorg. "Een arts heeft misschien maar tien minuten voor een patiënt, wij nemen een uur. Er zijn studies die concluderen dat 30 procent van de patiënten in een wachtkamer niets aanwijsbaars mankeert. Die patiënten lijden onder psychosomatische stoornissen of hypochondrie. Dan helpen reguliere medicijnen niet, en vind ik het beter als een kruidenpreparaat wordt voorgeschreven dat niet zo schadelijk is en waarvan het placebo-effect hetzelfde is.” Je houdt mensen dan dus wel bewust voor de gek.
Bron(nen): NRC