Prins Philip (90) blunderend en beledigend door het leven

Prins Philip, de gemaal van de Britse koningin Elizabeth, staat niet bekend om zijn diplomatieke of subtiele uitspraken. Van Papoea Nieuw-Guinea tot Stoke-on-Trent wist hij mensen te beledigen. Vandaag wordt hij negentig jaar. The Independent heeft daarom negentig blunders op een rij gezet.

1. "Ghastly” (gruwelijk) Prins Philips mening over Peking, tijdens een staatsbezoek aan China in 1986.
2. "Ghastly." Antwoordde hij in 1997 toen een parlementslid uit Stoke-on-Trent vroeg wat hij van die stad vond.
3. "Doof? Als je daar vlakbij staat, is het geen wonder dat je doof bent." Tegen dove kinderen die in de buurt van een Caribische steeldrum band stonden in 2000.
4. "Als je hier te lang blijft, ga je naar huis met spleetogen." Tegen een 21-jarige Britse student Simon Kerby tijdens een bezoek aan China in 1986.
5. "U bent er dus in geslaagd om niet te worden opgegeten?” Tegen een Britse student die rondreisde in Papoea-Nieuw-Guinea, tijdens een officieel bezoek in 1998.
6. "Hoe houd je de inboorlingen weg van de drank zodat ze slagen voor het rij-examen?" Vraag aan een Schotse rij-instructeur in 1995.
7. "Idiote vraag!" Tegen een BBC-journaliste die tijdens een banket in het Elysée Paleis koningin Elizabeth vroeg of ze genoot van haar verblijf in Parijs in 2006.
8. "Mensen zeggen meestal dat na een brand de waterschade het ergste is. We zijn nog steeds Windsor Castle aan het drogen." Tegen de overlevenden van de Lockerbie-aanslag in 1993.
9."Jullie zijn helemaal gek geworden.” Tegen bewoners van de Solomon Eilanden in 1982 toen hem werd verteld dat de populatie per jaar 5 procent stijgt.
10. "De Fransen kunnen geen ontbijt klaar maken." Na een ontbijt van bacon, eieren, gerookte zalm, kedgeree, croissants en pain au chocolat – bereid door de Franse chefkok Regis Crépy in 2002.

De overige 80 zijn te lezen op de site van The Independent.

Bron(nen):   The Independent