De 10 stappen om een buitenaardse taal te ontcijferen

Dr Elliot, werkzaam als professor in Creatieve Technologie aan de universiteit van Leeds, spendeert al twee decennia zijn avonden aan het ontcijferen van talen. Volgens hem is zijn methode op een dag onmisbaar, namelijk als de aarde een boodschap krijgt van een andere beschaving. En volgens hem komt die dag steeds dichterbij. Hij kan het weten omdat hij ook artificiële intelligentie studeerde en zich verbond aan SETI (Search for Extra Terrestial Life). De 10 stappen: 1. Fysieke karakteristieken van de boodschap bekijken: Zit er structuur in? Daarna moet bekeken worden of het echt om een boodschap gaat dan wel iets technologisch 2. Als het een boodschap is, moeten de verschillende componenten ervan worden geanalyseerd 3. Daarna kan de interne structuur worden bestudeerd 4. Is het taalachtig of niet taalachtig? 5. Analyseer de interactie tussen patronen van componenten 6. Bekijk of er een sleutel in het signaal verstopt zit 7. Analyseer het signaal op syntactische niveaus 8. Identificeer de syntactische niveaus 9. Geef een semantische waarde aan de componenten 10. Geef een volle semantische analyse inclusief alternatieve interpretaties   Voordat een buitenaardse boodschap ontcijferd kan worden, moet je eerst weten hoe je een taal ontcijfert. Dr Elliot heeft 60 menselijke talen bekeken. "Uiteindelijk heeft elke taal ongeveer dezelfde structuur. Engels en Chinees zijn qua basisstructuur bijna identiek, zelfs de dolfijnentaal gaat uit van een zelfde basisstructuur." Zijn computer staat klaar voor een boodschap uit het universum. "Qua technologie komen we uit het stenen tijdperk en we zoeken pas 50 jaar. Het kan bijna zover zijn, het kan ook nog decennialang gaan duren.

Bron(nen):   Daily Mail      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  Zinloos, de ruimte is zo groot en leeg dat eventueel buitenaards leven toch nooit met ons in contact kan komen.

  • nick

   nou zin- of kansloos lijkt mij overdreven… had iemand het voor mogelijk geschat in de 15de eeuw (of zeg zelfs begin 19de eeuw) dat wij in 1969 op de maan zouden kunnen landen/rondlopen?

   zeg nooit nooit toch 🙂

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Heldoppantoffels

    Sterker nog ze zijn er al vele jaren.

    (in antwoord op nick)
   • Meester Proper

    Je hebt duidelijk geen enkel idee van de afstanden in het heelal. De meest dichtstbijzijnde ster ligt al meer dan vier lichtjaar van de aarde.

    (in antwoord op nick)
 2. marianne martens

  Leuk om te lezen. Terzijde, begrijp niets van de uitgesproken taal onder mensen.

 3. UfoPlaza

  Het kan nog wel eens tegenvallen om een volkomen onbekende taal te ontrafelen. Zeker als er tussen onze talen en een “alien” taal geen enkele overeenkomsten zijn. http://www.ufoplaza.org/201208084/artikelen-achtergrond/4-Alien-Fysiologie.html

Reacties niet toegestaan