In Duitsland dreigt tekort aan coronavaccins

In Duitsland dreigt een tekort aan coronavaccins doordat meer mensen sneller een extra prik krijgen. Een Duitse organisatie van artsen spreekt over een "fataal signaal" en reageert met onbegrip nadat de kersverse gezondheidsminister Karl Lauterbach heeft erkend dat er niet voldoende doses zijn.

De bewindsman liet onlangs de voorraad inventariseren. Voor het eerste kwartaal van het nieuwe jaar is er te weinig. "Dat was een verrassing voor velen, ook voor mij", aldus de sociaaldemocraat Lauterbach tegen Duitse media. Hij probeert snel nieuwe vaccins te bestellen, ook direct bij bedrijven "maar het moet allemaal wel conform de Europese regels".

Volgens de minister van Werkgelegenheid, Hubertus Heil, ligt de schuld voor het tekort bij de vorige gezondheidsminister Jens Spahn. Die zou geen schoon schip hebben gemaakt. Daardoor krijgt de nieuwe regering de problemen nu op het bordje, aldus Heil, een partijgenoot van Lauterbach.

Ook artsenorganisaties schuiven de schuld in de schoenen van de christendemocraat Spahn. De voorzitter van de Bundesärztekammer zegt zich niet te kunnen voorstellen dat de voormalige bewindsman het dreigende tekort niet zag aankomen. Onder hem werd de vaccinatiecampagne immers al versneld.

Volgens het tijdschrift Der Spiegel zijn er in januari maar 1,2 miljoen doses Pfizer/BioNTech beschikbaar, slechts ongeveer een zesde van de gebruikelijke hoeveelheid.