De geiten van de geitenkaas hebben een beroerd leven

Stichting Wakker Dier start vandaag een radiocampagne om geiten de wei in te krijgen. Vrijwel alle geiten zitten levenslang opgesloten achter staldeuren. Alleen voor biologische geiten gelden regels dat ze de wei in kunnen. Door het ophokken van de geiten wordt de geitenkaas iets goedkoper. In de stallen zitten ze met enkele honderden tot wel meer dan duizend bijeen, met amper een vierkante meter leefruimte per geit. De geit, van nature een klauteraar in uitgestrekte berglandschappen, wordt behandeld als een mak lammetje dat nooit de buitenlucht in mag. Ze is zodanig doorgefokt dat ze al 1.000 liter melk per jaar produceert. Afgelopen jaar haalden geitenkaasproducenten op aandringen van Wakker Dier al massaal misleidende plaatjes van geiten in de wei van de stalkaas-verpakkingen. Wakker Dier wil nu een volgende stap maken en de dieren het recht geven om lekker de wei in te gaan.

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. JerushaG

  Wáááát??!!… Schande!! Zielig!!… Laat die beestjes lekker huppelen in de wei. Anders koop ik geen geitenkaas meer! (En ik ben er zo dol op.)
  Geldt trouwens ook voor koeien en varkens. Óphouden met die beesten dag in dag uit, hutje mutje, gevangen te houden zonder frisse buitenlucht!

  Neem een voorbeeld aan de ‘Pure Graze’ boeren. Díe zijn goed bezig!

 2. marianne martens

  Hemeltje nu weer de geiten die slecht worden behandeld, het zullen niet alle boeren zijn. Trouw heeft trouw-ens een hele mooie en goede bijlage over leed en geluk bij dier en mens uitgegeven. Interview gelezen met een koolzaadboer, redelijke boer. Echter bij deze boer ook alleen maar over geld, de kosten en baten over de schade die wilde zwijnen, op 1 plek wonend( 10.000 p.j.), toebrengen. Het morele aspect tussen mens en boerderij -dieren verdwijnt.Is er geen les hierover? Alweer heb ik het idee dat we knettergek, zijn vanwege de meldpunten van dieren. Kunnen we geen Dieren- Parlement samenstellen. Kijken welk soort dan bij het meldpunt komt?

 3. kletsmajoor

  Wakker Dier (en vele andere activisten) zijn rupsjes-nooit-genoeg. Dat is niet verbazend op zich. Wat me meer verbaast, is dat er zo weinig tegengas wordt gegeven tegen hun vaak zeer overdreven wensen en akelig gedrag.

  • nemo

   Inderdaad, klets.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • zo maar iemand

   Geiten meer dan 1 vierkante meter ruimte gunnen; ‘zeer overdreven wensen en akelig gedrag’…

   (in antwoord op kletsmajoor)
    • zo maar iemand

     O pardon.

     Stichting Wakker Dier start vandaag een radiocampagne om geiten de wei in te krijgen. Vrijwel alle geiten zitten levenslang opgesloten achter staldeuren. Alleen voor biologische geiten gelden regels dat ze de wei in kunnen. Door het ophokken van de geiten wordt de geitenkaas iets goedkoper. In de stallen zitten ze met enkele honderden tot wel meer dan duizend bijeen, met amper een vierkante meter leefruimte per geit. De geit, van nature een klauteraar in uitgestrekte berglandschappen, wordt behandeld als een mak lammetje dat nooit de buitenlucht in mag. Ze is zodanig doorgefokt dat ze al 1.000 liter melk per jaar produceert. Afgelopen jaar haalden geitenkaasproducenten op aandringen van Wakker Dier al massaal misleidende plaatjes van geiten in de wei van de stalkaas-verpakkingen. Wakker Dier wil nu een volgende stap maken en de dieren het recht geven om lekker de wei in te gaan; (quote kletsmajoor:) ‘zeer overdreven en akelig gedrag. (einde quote kletsmajoor).

     En nu lekker de zon in. Wij wel.

     (in antwoord op kletsmajoor)
  • Karl Ruprecht Kroenen

   Ik weet niet of het overdreven en akelig gedrag is.

   Natuurlijk zullen er ook ander motieven dan dierenwelzijn in het spel zijn (Geld).
   Maar de gedachte dat mensen dieren tekort doen om er maximaal winst uit te halen en dat dit niet deugt kan ik mijzelf wel in vinden.

   Ik ben zelf opgegroeid op het platteland, wij hadden een groot huis en heel veel grond en hadden wij daar kippen,geiten,konijnen,vogels en honden.
   Dus, dieren in overvloed, en als ik nog meer dieren wou zien zoals schapen of paarden kon ik de weg oversteken naar de boer tegenover ons, of de naar de boeren verderop aan de weg.

   Hoe wij thuis en deze boeren met hun dieren omgingen is nog steeds een blauwdruk voor hoe ik zelf nog steeds omga met de dieren die wij thans in ons bezit hebben.
   Het staat bovenaan dat als je goede opbrengst wilt hebben van je dieren er goede zorg voor moet dragen.
   bij 2 katten, 2 Konijnen van de kids en 4 kippen in een ruim buitenhok .

   Mee willen voelen met dieren is tot op zeker hoogte heel normaal en gezond.
   Ziekelijke en overdreven dier activisme is iets waar ik ook niets in zie.

   Een ander ding is dit ; vraag roept aanbod op, dus als wij zaken kopen van leveranciers die winstmaximalisatie bewerken door dieren ronduit tekort te doen is dat onze fout.

   Hoe handel ik zelf in deze zaak?
   Ik koop scharrelvlees , heb dus eieren van eigen kippen, kaas haal ik bij een boer hier vlakbij, de melk ook,en deze boer heeft zijn dieren vrij rondlopen.
   Dat deze producten beter smaken en gezonder zijn is een feit.

   Mensen die goedkope zooi willen krijgen dus massatroep en producten waarvoor dieren worden uitgeperst.
   Wie dit kiest doet ook zichzelf tekort.

   Je kunt het niet afdwingen ,maar opkomen voor een nette behandeling van in dit geval geiten is geen verkeerde zaak.
   Wij hebben zelf ladingen geiten gehad , dus ik kan uit ervaring vertellen dat het hele leuke sociale dieren zijn die compleet van slag gaan raken als je ze geen ruimte en goede verzorging geeft.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Duidelijk verhaal waar ik het in grote lijnen wel mee eens ben. Bij deze mijn overwegingen.

    Ik mocht (moest) een tijdtje geleden activisten van Wakker Dier van dichtbij meemaken toen ze bij de Jumbo hier om de hoek actie kwamen voeren tegen de kiloknaller. Hun aanwezigheid was intimiderend en voor rede vatbaar waren ze niet. Elke poging tot discussie werd doodgeslagen met hun ingestudeerde riedeltjes. Maar goed, vergeleken bij wat ze bij dierenfokkers en het personeel van dierenlaboratoria uithalen was het peanuts.

    Ik denk dat geld geen belangrijke motivatei is van dierenactivisten. Ik denk dat het ze uiteindelijk om macht te doen is. Macht over andere mensen wel te verstaan. De rechten van dieren vormen een opstapje naar meer. Als ik een ding geleerd heb in mijn leven dan is het dat mensen die hoog van de morele toren blazen niet te vertrouwen zijn.

    Claims over het welzijn van dieren zijn moeilijk hard te maken omdat dieren geen toelichting kunnen geven over hoe ze zich voelen. Het interpreteren van dierengedrag zegt -afgezien van heel basale emoties- waarschijnlijk meer over de mens die de interpretatie maakt dan over het dier. Hoe weet je of een geit ‘blijer’ is met 10 vierkante meter ruimte dan met 1? Is je antwoord niet vooral gebaseerd op wat je voor jezelf zou kiezen? Voor wiens welzijn kom je dan op?

    Met het eten van vlees heb ik geen probleem. Het hele ecosysteem van onze planeet werkt met eten en gegeten worden. Door ons technisch vernuft en (relatieve) slimheid hebben we ons als soort bijna volledig aan het ‘gegeten worden’ kunnen ontrekken (behalve bij bepaalde stranden in Australië) maar het eten zit in nou eenmaal in onze genen. Dat mensen met weinig geld ook vlees willen eten is hun goed recht. Zo ook van producenten om die markt te bedienen. Zoals altijd is alleen met goed toezicht oplichting van mensen en uitbuiting dieren te voorkomen. En daar bleek recentelijk wel wat verbeterd te kunnen worden. (Zodra vlees industrieel gekweekt kan worden ben ik er direct voor om de intensieve veehouderij af te schaffen.)

    Begrijp me niet verkeerd. Ik houd ook van dieren en ik wil dat ze zonder honger, pijn en verwondingen hun leven doorkomen als ze door mensen gehouden worden. Maar ik ben zeer sceptisch over de motivatie voor maatregelen die veel verder gaan dan dat. Vooral als die maatregelen ook andere agenda’s kunnen dienen.

    PS: Nou heb ik tegen m’n voornemen in toch meegedaan aan de trend om steeds langere betogen te plaatsen hier op wel.nl.

    (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
    • Karl Ruprecht Kroenen

     Niets mis mee om je eigen ervaring en overwegingen uitgebreid toe te lichten.

     Ik zie het ook als een stuk persoonlijke waardering naar mij toe dat je dit nu doet, omdat ikzelf in principe veel tijd steek in schrijfwerk en het antwoorden van mensen die in discussie met mij willen gaan.

     Nogmaals; de zaak dat dieren gezien hun natuur bepaalde behandeling nodig hebben blijft een feit,ook al kunnen zij dat zelf niet aangeven , je komt er snel achter wat wel of niet van toepassing op dieren is.

     Ik geloof niet in dierenrechten ,omdat het toekennen van rechten te maken heeft met iemand die daar als eerste zichzelf daar bewust van is vanwege het kennen van de universele principes van goed en kwaad en vervolgens ook bewust lijdt omdat deze rechten niet gehandhaafd worden in zijn of haar geval.

     Dieren zijn in principe niet bewust van deze zaken,maar hebben natuurlijk en instinctief gezien wel bepaalde zaken nodig om normaal te kunnen functioneren.

     Wij als mensen die op een hogere plaats staan als dieren zouden ons daar dus bewust van moeten zijn en daar ook naar moeten handelen.

     Het misbruiken van deze zaken door mensen die daardoor macht willen krijgen over anderen is een kwalijke zaak.
     Fanatieke dierenrechten activisten hebben dan ook vaak een steekje los en zijn zelfs in staat om (hals)misdaden te bedrijven om dierenrechten te kunnen waarborgen.
     Ik ben hier heel sterk tegen.

     Wat deze gasten bedrijven neemt niets of van het feit dat wij dieren evengoed naar behoren zouden moeten behandelen.

     Dit zijn niet slechts ideologische luchtkastelen waar het over gaat , maar wetenschappelijk waarneembare zaken die gewoon onze aandacht vragen.
     Dieren hebben nou eenmaal de juiste verzorging nodig.

     Ik ga altijd voor dieren en wil dat zij hetgeen krijgen wat zij nodig hebben.
     En fanatieke dierenrechten activisten…hebben soms best hun nut, maar zijn wel een gereedschap wat slechts bij hoge noodzaak toegestaan zou moeten worden.

     In dit geval van die geiten , doen ze gewoon goed werk ,maar geef ze dus niet de vrije hand , want dan zijn we straks allemaal verplicht vegetariërs en nog erger.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Ik heb in mijn studietijd iemand gekend die erg bezig was met dierenrechten (zelfs plantenrechten!), vegetarisme en veganisme. Ik denk niet dat zoiemand zich als instrument laat gebruiken. Die activisten hier bij de Jumbo leken me ook geen mensen die zich dat laten aanleunen. Het zijn mensen die ‘in control’ willen zijn en die er totaal van overtuigd zijn dat ze gelijk hebben. Je zou met hen weleens een Trojaans paard binnen kunnen halen.

      Maar misschien is dat wel de verklaring waarom dierenactivisten zo weinig tegengas krijgen. Dat mensen denken dat de activisten in elk geval een paar goede dingen willen ookal delen ze het einddoel van de activisten niet.

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
  • Karl Ruprecht Kroenen

   Dat van die IP adressen is idd een stunt van mij, want er valt met deze mensen niet meer normaal te praten, de plaat voor hun kop is groot n dik.

   En zie Prikker er nu eens vol ingaan…
   Ik weet dan ook wat ik aan het doen ben.
   Proberen uit te lokken.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 4. Meester Proper

  De meeste mensen hebben ook een beroerd leven.

 5. Gert Billekens

  De gemiddelde melkgeit in Nederland geeft gemiddeld nu 1000kg melk per jaar, dit is maar voor een klein gedeelte toe schrijven aan fokkerij om dat de sector erg jong is. De grootste vooruitgang is geboekt met de goede verzorging van de geiten. Je kunt wel stellen, hoe beter het welzijn van de geit hoe hoger de productie. De kwaliteit van het voer en de gezondheid van de dieren zijn de voornaamste redenen. Antibiotica wordt slechts zeldzaam gebruikt om dat het duur is en absoluut niet in de melk mag komen.
  Hoe groter de bedrijven, des te voorzichtiger is men met antibiotica want een foutje is zo gemaakt.
  Een ruime en frisse stal biedt de voorkeur omdat hierin de dieren minder snel ziek worden tevens zijn de geiten in grote stal verplicht meer te lopen.
  Natuurlijk is mijn verhaal als geitenhouder enigszins gekleurd, ik kan me voorstellen dat een nieuwsgierige geit wel naar buiten gaat als het 18 graden is, droog , niet te hard waait en bewolkt is.
  Wakkerdier is ook een bedrijf en hoe meer mensen die onzin geloven hoe groter hun inkomsten.
  LAAT JE NIKS WIJS MAKEN en maak eens een afspraak met een geitenbedrijf en overtuig je zelf.

Reacties niet toegestaan