“Ik heb continu met mijn telefoon in mijn hand gezeten, want Ruben wist mijn nummer uit zijn hoofd. Maar hij belde niet…”

Moeder Iris van der Schuit van de vorig jaar mei omgebrachte Ruben (9) en Julian (7) vreesde al veel langer dat vader Jeroen Denis zijn eigen kinderen iets zou aandoen.

Dat zegt ze in een  interview  in de documentaire Ruben en Julian, twee weken tussen hoop en vrees van RTV Utrecht, die vanavond op alle regionale zenders wordt uitgezonden. Maandag zendt de RKK hem uit (22.10) op Nederland 1.

„Ja, dat vermoeden had ik. Gewoon omdat hij mij dat zelf had gezegd in het verleden. Dat was op het moment dat we al uit elkaar waren en toen maakte ik me daar wel zorgen over. Maar soms denk je dat iemand zoiets roept uit wanhoop of een ’cry for help’. We hebben het er ook samen over gehad en heb mijn angst uitgesproken naar hem. Toen zei hij: ’dat zou ik nooit doen, wat ziek’.”

„Een overlijden is erg, maar een vermissing... Je zit op de bank, kijkt naar buiten en ziet het regenen. Je denkt: ze zitten toch niet ergens in de regen? Hebben ze eten? Zijn ze veilig? Als je twee weken in onzekerheid zit, is dat ondraaglijk. Ik heb continu met mijn telefoon in mijn hand gezeten, want Ruben wist mijn nummer uit zijn hoofd. Maar hij belde niet...”

Direct na de vondst van de jongetjes toog Iris naar de plek des onheils. „Toen hoorde ik dat hij een hoektandje miste en ’Juul’ had net gewisseld. Toen wist ik dat het om Juul ging. Ruben lag nog in het water. Ik heb niet meegekregen dat hij eruit werd gehaald. Ik hoop alleen maar dat ze niet hebben geleden...”