Landen waar je maar beter niet als vrouw geboren kunt zijn

1.Afghanistan
Het gevaarlijkste land ter wereld voor vrouwen. Gezondheidszorg is er amper, er heerst schrijnende armoede en als je als vrouw een publieke functie bekleedt, word je of vermoord of geïntimideerd.
Ook in de top-5: Congo, Pakistan, India en Somalië. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van de Thomson Reuters Stichting.

2.Congo

De 'verkrachtingshoofdstad' van de wereld. Volgens een recent Amerikaans onderzoek worden in in het centraal Afrikaanse land per jaar meer dan 400.000 vrouwen verkracht.

3.Pakistan
Jaarlijks komen er volgens schattingen zo'n 1.000 vrouwen om als gevolg van eerwraak. Vrouwen worden er gestenigd of met giftige stoffen overgoten. Er worden veel gedwongen huwelijken gesloten; dat gebeurt vaak al op zeer jonge leeftijd.

4.India
In één van de snelst groeiende economieën ter wereld komt veel mensenhandel en prostitutie voor. Naar schatting telde het land in 2009 zo’n 3 miljoen prostituees. 40 procent daarvan was jonger dan 18 jaar.
Ouders hebben er liever een zoon dan een dochter. Afgelopen eeuw zouden 50 miljoen meisjes zijn vermist. Velen van hen zouden vlak na de geboorte zijn gedood.

5.Somalië
Veel vrouwen sterven er tijdens de zwangerschap of tijdens het baren. Er is verkrachting, vrouwenbesnijdenis. Verder is nauwelijks toegang tot onderwijs en zorg. Er wordt bovendien gevochten, 'wat betekent dat je elk moment, elke dag kunt overlijden', meldt het rapport.

Bron(nen):   The Guardian