Diplomaten in Brussel buiten huishoudelijk personeel uit

Niet alleen in Saoudie-Arabië wordt huishoudelijk personeel, meestal afkomstig uit Indonesië en de Philippijnen, uitgebuit, maar ook in Brussel. Vijftig hulpen in dienst van diplomaten dienden in 2009 een klacht in over misbruik bij de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken van België, meldt De Standaard. En in 20210 waren het er nog meer.
Hoewel de meerderheid van de klachten over kleinere geschillen gaat, zijn er vier ernstige gevallen van mensenhandel bekend. Het ministerie zegt dat het om uitbuiting gaat, om mensen die geïsoleerd worden of nauwelijks betaald worden.

Volgens Pag-Asa, een instantie die de slachtoffers van mensenhandel opvangt, betreft het meestal diplomaten uit de oliestaten of Afrikaanse landen.
De slachtoffers kunnen pas geholpen worden als ze wegvluchten. Want vanwege de diplomatieke onschendbaarheid heeft de politie, zelfs bij vermoedens van mensenhandel of uitbuiting, geen toegang tot de woning van een diplomaat. Vervolging zit er ook niet in. Diplomaten kunnen dus doen en laten wat ze willen. Buitenlandse Zaken kan hen alleen een boete geven en weigeren om nieuwe bedienden in te schrijven.
Zou België het topje van de ijsberg zijn?

Bron(nen):   De Standaard