Klaver: Kamer is veel te lang soft geweest voor Wilders

PVV-leider Geert Wilders zaagt al jaren aan de poten van de democratische rechtsorde met veel van zijn uitspraken, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. "En om eerlijk te zijn: daar zijn we met zijn alleen veel te soft op geweest", zegt Klaver daarover. Hij doet een beroep op de Kamervoorzitter om ook in te grijpen als Wilders te ver gaat.

En volgens Klaver gaat Wilders vaak een grens over. En de Kamer moet meer doen dan alleen tegenspreken. "We hebben het toegestaan dat het in deze zaal gezegd werd", zegt hij erover. "Het past nergens. Niet in de samenleving, en zeker niet in het parlement."

De uitlatingen van Wilders dragen volgens Klaver bij aan de populariteit van complottheorieën en bedreigingen aan het adres van journalisten en politici. "Daar spreek ik u op aan", zegt Klaver in het debat dat eigenlijk over de regeringsverklaring zou gaan. Wilders haalde in dat debat uit naar D66-Kamerlid Fonda Sahla, dat een hoofddoek draagt, en haar zus Soumaya Sahla. Soumaya Sahla is oud-lid van de Hofstadgroep, een netwerk van raciaal-islamitische jongeren. Intussen is ze aangesloten bij een netwerk van de VVD.

Klaver kreeg bijval van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. ""Volgens mij kan niemand zich aan de indruk onttrekken dat het met naam en toenaam beschuldigen van iemand hier in de zaal vaak gevolgd wordt door een bericht dat die mensen persoonsbeveiliging nodig hebben." Minister en D66-leider Sigrid Kaag heeft ""zelf aan den lijve ondervonden hoe bedreigend de gevolgen van woorden kunnen zijn", verwijzend naar de man die met een fakkel voor haar huis stond en complotleuzen naar haar schreeuwde.

Heerma geeft aan het gevoel te hebben dat er een verband is tussen de uitlatingen van sommige politici in de plenaire zaal en de beveiligingssituatie van anderen. Hij vraagt Kamervoorzitter Vera Bergkamp en het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer daar onderzoek naar te doen. Als het gevoel klopt, dan "is de manier waarop het debat gevoerd wordt, onderdeel van het smoren van het debat", aldus Heerma. De voorzitter kan daar dan op ingrijpen, zegt de christendemocraat.