Stel jezelf altijd deze ene vraag voor je een uitnodiging aanneemt

Overkomt het je (vaak) dat je ergens heen moet en dat je geen zin hebt? Toch heb je blijkbaar de uitnodiging aangenomen. En toen dacht je nog dat je wilde. Nu ben je aan het verzinnen wat een goede smoes zou kunnen zijn om weg te blijven. Een psycholoog van Slate geeft de oplossing voor dit probleem: je zei 'ja' omdat dat het eenvoudigste antwoord was. En de uitnodiging was voor over 3 weken. Daarom moet je altijd de volgende vraag stellen voor je een uitnodiging aanneemt: Zou ik gaan als het morgen al was. En als je dan nog steeds 'ja' zegt is het een leuke uitnodiging. Zo niet: verzin een smoes en zeg 'nee'.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Ha ha, verzin een smoes 😉 Maar inderdaad, als je echt gaat zeggen wat je er van vindt hou je weinig vrienden over!

  • Kopje thee

   Absoluut! Al die assertiviteitslessen ook tegenwoordig… als iedereen de weg van de minste weerstand kiest, en nee verkoopt tegen elk verzoek dat niet direct het ego knuffelt, wordt het er niet gezelliger op. Mijn ervaring is dat ‘sociale verplichtingen’ vaak leuker, of op z’n minst zinniger, blijken dan je had gedacht.

   (in antwoord op Apekool)
   • Apekool

    Daar haal je een goed punt aan, soms is zin maken een uitstekende manier om goede of leuke dingen te ontdekken. Je eigen oogkleppen en vooroordelen zitten diep in de breinstam, juist zo nu en dan tegen je intuïtie ingaan kan de wereld flink vergroten.

    Intuïtie is goed als het om bedreigingen gaat, het werkt veel minder goed in een complexe en abstracte omgeving.

    (in antwoord op Kopje thee)

Reacties niet toegestaan