Dader aanslag Brussel – ex-Syrieganger – gepakt

Volgens het Franse persbureau AFP is in de Franse havenstad Marseille een verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel gearresteerd. De man, een 29-jarige uit Roubaix, werd vrijdag tegengehouden. Hij zou een kalasjnikov en een revolver met munitie bij zich hebben gehad, wapens van de types die in Brussel werden gebruikt. Hij had ook een draagbare GoPro-camera in zijn bezit. Uit de bewakingsbeelden bleek dat de dader een dergelijke camera onder zijn kleding droeg. De verdachte werd door de douane gearresteerd bij het busstation Saint-Charles in Marseille. Hij zat op een bus vanuit Amsterdam, via Brussel. Het gerecht bij ons heeft het bericht voorlopig niet bevestigd. De man zou in 2013 met jihadisten gestreden hebben in Syrië.  

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Ik ben benieuwd of we nu ook de motivatie voor die aanslag gaan horen.

  • Dead Silence

   En de gemeenschappen. Zeker weten dat je er niks van hoort. De root of all evil wordt langzaam onthuld. En hij reisde vanuit, hoe kan het anders, Amsterdam naar Brussel.

   (in antwoord op harrr)
   • AT

    Hij reisde via een buslijn die gaat van Amsterdam via Brussel naar Marseille. Dus hij kan net zo goed in Brussel zijn opgestapt. Waarschijnlijk zo’n Eurolines verbinding.

    (in antwoord op Dead Silence)
 2. LikoedNederland

  Hopelijk schud dit Europa wel wakker.

 3. marianne martens

  Hoop dat Europa wordt wakker geschud maar het zou goed zijn dat we ook de grote verhalen met analyses horen en lezen.Hier zijn de buitenlandse of Belgische kranten beter in. Zou het ook niet in de Spaanse burger oorlog zijn gebeurd? of tijdens het uiteenvallen Joegoslavië ? Vietnam?
  Bij het bericht van Amsterdam ontsnapte er een z.n. wanhopige zucht:” Alweer worden we genoemd, terwijl er zoveel goed volk woont, hoe komt het dat er geen bewaking of ander zaken zijn”?. Bezuinigingen?, weg -kijken? ” Zit mijn tijd wel uit” In de Kunst en Wetenschap zijn ze nog dapperder dan al die half slome mensen die hiervoor zijn ingehuurd en worden betaald.

  • AT

   Er zijn altijd sympathisanten die zich mengen in een strijd elders. Het grote verschil is wel dat deze Syrië gangers / terroristen al vanuit een haat jegens de cultuur waarin ze wonen elders gaan vechten om daarna hun strijd hier eventueel voort te zetten. Dat is wat anders dan Chinese communisten die meestreden met de Viet Cong.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Weet niet of het verschil zo groot is, jaren voor het uitbreken van een oorlog worden grote groepen mensen gemasseerd in het vijandbeeld met haat over wat “iets” is aangedaan door anderen.Als er aannames zijn van de slechterik,de duivel is het moeilijk terug te keren naar de menselijke verhoudingen van wederkerigheid.Vorige eeuw zijn 150 miljoen mensen door oorlogen overleden en hebben onder verschrikkelijke omstandigheden geleefd.Wie lapt wie erbij, door wie wordt de woede in gang gezet. Waarom voelt de een zich superieur de ander niet.Lees Victor Klemperer of Joachim Fest of iemand anders, hierin zie de sijpeling van het kwaad in het dagelijks leven komen.Nu ook. Herhaling van zetten.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     U heeft gelijk dat conflicten / oorlogen doorgaans zeer complex zijn met veel partijen die zich zichtbaar en onzichtbaar in de strijd mengen en belangen hebben. Daarom ben ik ook nooit zo van het direct een zijde kiezen alvorens zoveel mogelijk info te vinden. Ook is het zo dat conflicten die nu plaatsvinden bronnen hebben die soms lange tijd teruggaan.

     Maar wat betreft deze ex-Syriegangers is simpelweg geen nuance nodig. Het zijn religieuze fanatiekelingen die een grote haat koesteren jegens alles dat niet volgens hun religie is. Hier bevinden ze zich anoniem in een parallelsamenleving in stadswijken. Daar worden het doorgewinterde vechtjassen die eenmaal terug hun strijd voortzetten. Ze kunnen zich niet verschuilen achter ‘verzachtende omstandigheden’ oid. Ze moeten bij terugkomst per direct opgepakt worden, het zijn lopende tijdbommen. Nul risico lopen is het devies wat mij betreft.

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      U heeft ws of helemaal gelijk. Het blijft ingewikkeld dat dan hele groepen erop worden aangekeken en gediscrimineerd terwijl het goede burgers zijn, die ook hun kinderen een goede toekomst willen geven.Het boek van Dr.Hans Jansen ” van jodenhaat naar zelfmoordterrorisme” ( 2006 ) heeft me ooit geschokt over de reportages in Arabische kranten over West- Europa en Israel. Voorin staat de lijfspreuk van Socrates: “Onwetendheid is het enige kwaad in de wereld”. Nu ik de inhoudsopgave van het boek weer lees en sommige stukken, heeft u helemaal gelijk hierin.Misschien is het meer ernstig dan ik in mijn humane hoofd blijf denken.”ik wil der-niet-an”. Maar hoe moet de Westerse Wereld hierop reageren?

      (in antwoord op AT)
 4. Karl Ruprecht Kroenen

  Deze mannen hebben hun training achter de rug , zijn daar flink hard geworden en gaan nu hier als Jihad strijder aan de gang.

  Dit was eenvoudig te voorspellen en menigeen zag dit al van ver aan komen.
  Onze overheid staat erbij en kijkt ernaar.
  Vanaf nu mag elke Jood of islam criticus nog meer achterom gaan kijken.

 5. Prikker

  Eerst maar ‘ns onderzoeken of dit ‘m is.

Reacties niet toegestaan