Poetin verdedigt inval Oekraïne: we hadden geen andere keuze

Samenleving
door anp
donderdag, 24 februari 2022 om 18:14
poetin verdedigt inval oekraine we hadden geen andere keuze1645723031
De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn besluit om Oekraïne binnen te vallen verdedigd. Er is volgens hem geen andere manier om Rusland te beschermen, waardoor het land gedwongen was over te gaan tot militaire actie.
Eerdere maatregelen om de veiligheidssituatie te veranderen hebben niets opgeleverd, zei Poetin tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Russische bedrijfsleven. Hij verklaarde ook dat Rusland deel blijft uitmaken van de wereldeconomie en dat de Russen niet van plan zijn om schade toe te brengen aan "het systeem" waar ze onderdeel van zijn. Volgens Poetin "moeten partners dat begrijpen en Rusland niet uit dat systeem duwen".
De president kondigde de militaire operatie in de nacht van woensdag op donderdag aan en riep toen Oekraïense militairen op hun wapens neer te leggen. In de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne strijden pro-Russische separatisten sinds 2014 tegen het Oekraïense regeringsleger. Volgens Rusland vindt daar genocide plaats tegen de Russischsprekende bevolking. Ruim 800.000 inwoners van de Donbas hebben na het uitbreken van de burgeroorlog een Russisch paspoort gekregen.