Het ‘spook van Kiev’: is er echt een mysterieuze piloot die al 15 Russische vliegtuigen neerhaalde?

Intussen zou 'het spook van Kiev' al vijftien Russische vliegtuigen hebben neergehaald, zo doen verhalen de ronde op sociale media. Maar bestaat deze mysterieuze gevechtspiloot wel?

Niet alleen sociale media, ook de Kyiv Post en het officiële Twitter-account van Oekraïne maken melding van de heldhaftige vlieger. “Mensen noemen hem het Spook van Kiev, en terecht. Hij heerst over het luchtruim boven onze hoofdstad en ons land en is nu al een nachtmerrie voor de Russische vliegtuigen die ons land binnendringen”, meldt Oekraïne op Twitter over de onbekende MiG-29-piloot.

Het nationale Twitter-account schrijft ook dat onduidelijk is of de piloot echt al die vliegtuigen heeft neergehaald. “Maar de Oekraïners zijn deze held met veel lef dankbaar. Hij eet Russische vliegtuigen bij het ontbijt. Veel geluk en goede jacht.”

Hoe mooi dit ook klinkt, de kans is groot dat er niet één grote oorlogsheld is. Bewijs is er namelijk niet voor het bestaan van deze man. De eerste beelden die opdoken blijken uit een computergame te komen, wat ook gemeld werd bij de originele video, maar later niet meer toen de beelden rondgingen.

Experts stellen ook dat het in de moderne oorlogsvoering vrijwel onmogelijk is dat één piloot zoveel vliegtuigen neerhaalt. Vermoedelijk begon het dus met een onschuldige video, die door Oekraïne is opgepikt als propaganda om het moreel hoog te houden bij de bevolking. Maar...dat is niet zeker.