De nieuwe Zwarte Piet

Na alle gedoe van vorig jaar is er een nieuwe zwarte piet bedacht door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). De Piet 3.0 moet minder lijken op een zwarte slaaf en zo minder aanstoot geven De nieuwe Zwarte Piet heeft geen kroeshaar meer en is  bruin. Ook zijn de volle rode lippen verdwenen en is het pak iets hipper geworden. Daarnaast draagt hij geen oorringen meer. De VIE heeft naar aanleiding van de discussie een verkennend onderzoek gedaan, waarbij verschillende mensen naar hun mening is gevraagd. De inzet van het onderzoek was: hoe kunnen we het goede van Zwarte Piet behouden en tegelijk ook rekening houden met de bezwaren, aldus de VIE. Het is de vraag of de VIE daarin is geslaagd. Piet is niet meer zwart maar bruin. Dat zou voor de tegenstanders de zaak wel eens erger kunnen maken in plaats van beter.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Krijgt dat “instituut Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed” nog subsidie toevallig? Heel snel inleveren.

  • Dead Silence

   En zo zijn er ontelbare van dit soort nonsenseclubjes waar honderden miljoenen per jaar naar toe gaan. Nogmaals, Nederland heeft geld zat maar door dit soort ziektes maken we elkaar helemaal gek.

   (in antwoord op Robin)
 2. Dead Silence

  Piet 3.0 moet eerst eens door de schoorsteen. Dan lijkt-ie tenminste. Dit is helemaal niks. Nu hij bruin is en niet meer zwart lijkt het meer op een “slaaf”.

 3. Prikker

  Dit is toch beledigend voor alle Indianen… dit is gewoon een indiaan !

 4. Buck Danny

  Van kroeshaar naar stijl haar en van zwart naar bruin? Ik heb het idee dat de bedenkers ervan uitgaan dat deze vorm van Zwarte Piet tijdelijk is en dat ze hopen dat Zwarte Piet zich vanuit deze hoedanigheid langzaam evolueert in een Blanke Piet. De verkaukasiëring van Zwarte Piet is begonnen.

 5. Kopje thee

  Ik vind ‘m doodeng. En ik ben niet eens een kind…

 6. Karl Ruprecht Kroenen

  Deze Piet zal trouwens ook afgewezen worden door al die actievoerders omdat het ze grotendeels niet echt gaat om Zwarte Piet of racisme ,maar om aandacht, politiek gewin, en ook om geld.

  Zwarte Piet werkt als katalysator voor tal van andere zaken.
  Ook is tegen zwarte Piet vechten een prima dekmantel om je eigen minderwaardigheidscomplex en tekortkomingen te verbloemen en de schuld hiervan bij de “racistische” Nederlanders te leggen.
  Mooi staaltje van de Zwarte Piet proberen toe te spelen.

 7. will

  Dit Sint Nicolaas feest word hier al eeuwen gevierd, En zwarte Piet was een door Sint Nicolaas bevrijde Moor en die was nu eenmaal zwart,en is uit dankbaarheid bij Sint Nicolaas gebleven .Nu moeten de Surinamers niet gaan denken dat hij bij hun slaven behoorde, Het enigste wat die Quinsy Gario en consorten willen is alles wat Nederlands is vernietigen,De uitkeringen die willen ze wel van de Nederlanders

Reacties niet toegestaan