Atoomagentschap: situatie in kerncentrale Tsjernobyl verslechtert

De situatie in de door Russische troepen ingenomen kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne verslechtert, waarschuwt het internationale atoomenergieagentschap IAEA. IAEA-topman Rafael Gross zegt "zeer bezorgd" te zijn over de stress waaronder het personeel van de kerncentrale verkeert en "mogelijke risico's voor de nucleaire veiligheid".

Volgens het IAEA werken ongeveer 210 technici en veiligheidsmedewerkers al bijna twee weken onafgebroken in de kerncentrale, omdat er sinds de Russische overname van de faciliteit geen ploegwissel meer mogelijk zou zijn. De medewerkers hebben water en voedsel, maar hun situatie verslechtert. Het personeel heeft de IAEA gevraagd om met internationale steun een plan op te stellen voor vervanging van het huidige personeel en een roulatierooster.

Sinds de in 1986 ontplofte kerncentrale in handen viel van Russische troepen is deze steeds meer van de buitenwereld afgesneden. Het IAEA zegt momenteel alleen per e-mail met de kerncentrale te kunnen communiceren. De kerncentrale in Tsjernobyl is niet meer operationeel maar kan nog altijd radioactieve straling lekken.