10 Duitse bedrijven die fout waren in de oorlog

1. BWM Meer dan 50.000 dwangarbeiders werkten in de BMW-fabrieken. Onder barre omstandigheden maakten ze wapens en munitie. Ze hadden zo'n honger, dat ze materialen aten die werden gebruikt om batterijen te maken. 2. Oetker Rudolf-August Oetker was een fanatiek aanhanger van het naziregime. Zijn vader zou de uitgave van Mein Kampf hebben gefinancierd. Het bedrijf was een voorbeeld voor de nationaal-socialisten. 3. Bertelsmann Duitslands bekendste uitgever beweerde altijd fel tegen de nazi's te zijn geweest, maar uit onderzoek bleek dat de man achter Bertelsmann, Heinrich Mohn, een actief Waffen SS-lid was. Daarom kon het bedrijf de grootste uitgeverij worden voor de Wehrmacht. 4. Krupp Staalbedrijf Krupp speelde een hoofdrol in het bewapeningsprogramma van de nazi's. Het bedrijf schroomde ook niet om een joodse zakenpartner af te laten voeren naar Auschwitz. Er werkten zo'n 70.000 dwangarbeiders. 5. Degussa Een dochteronderneming van het chemieconcern produceerde tijdens de oorlog het gas Zyklon B. Daarmee zijn miljoenen joden in concentratiekampen om het leven gebracht. 6. Flick en Deutsche bank Deutsche Bank verleende kredieten waarmee concentratiekampen zijn gefinancierd. Ook was de bank niet te beroerd om de vermogens van joodse klanten door te sluizen naar de nazi's. Deutsche bank kocht in de jaren 80 het Flick-concern. Flick was een gigantisch bedrijf dat zo'n 40.000 mensen uit concentratiekampen uitbuitte. 7. Bayer, BASF en IG Farben Bayer en BASF zijn voortgekomen uit het conglomeraat IG Farben. IG Farben maakte alle rubber en benzine voor de oorlogsvoertuigen van Hitler. In vier jaar zouden 25.000 dwangarbeiders zijn omgekomen. 8. Volkswagen Hitler wilde voor iedereen een auto. Volkswagen ging die auto's produceren. Topman Ferdinand Porsche stelde geen morele vragen. Volgens onderzoekers liep hij 'als een slaapwandelaar door de misdadige tijden'. 9. Audi Ook Audi zette zich in voor het belang van de nazi's. Duizenden dwangarbeiders hebben dat met de dood moeten bekopen. 10. Hugo Boss Boss maakte de uniformen voor de SA, SS, Wehrmacht, Hitlerjugend en de lijfwachten van Hitler. Hugo Boss was lid van de NSDAP en ook de andere topmannen waren overtuigde aanhangers van het naziregime.

Bron(nen):   Z24      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Mooi, ik heb 3 Audi’s. Fijne auto’s. BMW’s ook trouwens. Check this out: http://www.eu-facts.org/en/background/dark_roots_europe_lecture.html

  • harrr

   Heb je dit boek al (eventueel online) gelezen?

   http://www.relay-of-life.org/nazi-roots/chapter.html

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Nee, maar interessant materiaal om te lezen.

    (in antwoord op harrr)
   • marianne martens

    ja dat is ook min of meer bewezen, er hoorden veel mensen bij van de grote bedrijven in Nederland en ook hier geldt weer, er was geen enkele herstel- visie voor de bevolking, alleen voor de bedrijven. Goed extract, dank je wel, je schrikt wel weer als je het leest.

    (in antwoord op harrr)
  • Kopje thee

   Drie?!? Tenzij het oldtimers zijn kan ik dat niet begrijpen…

   (in antwoord op Dead Silence)
  • marianne martens

   dank voor de website, ook interessant. Kan een Nissan maxima en een micra je goedkeuring krijgen?. Rijden als een tierelier en uiterst comfortabel. ja de BMW is fantastisch inderdaad.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. Point

  En Mercedes dan? Zeker vergeten dat de heer A.H. en zijn partijvrienden liefhebbers waren van deze auto’s. Beetje lullig lijstje op 11 juni. Hé, 6 juni was vorige week hoor.

  Maar eigenlijk nog belangrijker; wie was er fout na de oorlog.

 3. Kees Cornelder

  Ja? En?? Alle genoemde rotzakken aan de top van die bedrijven zijn allang dood: helaas niet door onthoofding of door publieke ophanging en ook een enkele reis Siberië kwam er niet aan te pas. Dus ik snap niet waar zo’n lijstje voor ‘nodig’ is. Veel interessanter is wie die maffiafirma’s zijn die voor meestal verkapte vormen van slavernij NU direct of indirect medeverantwoordelijk zijn of zelfs uitoefenen, zoals in Qatar waar nu al honderden bouwarbeiders zijn ‘omgekomen’ (mooi neutraal woord toch) bij de bouw van voetbalstadions voor 2022 en waarbij Nederlandse betonboeren direct betrokken zijn.

 4. Meester Proper

  Je kunt zeggen wat je wilt over de Duitsers maar ze maakten fantastisch mooie spullen.

 5. Heldoppantoffels

  Gezien de moraal van bedrijven zouden zij nu echt niet anders handelen.

 6. Oh_Oh_SarCastro

  Een belangrijke, en grote club staat niet op de lijst:

  http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_and_the_Holocaust

Reacties niet toegestaan