Gevaarlijk slaaptekort luchtverkeersleiders

'De werkuren van luchtverkeersleiders zijn onhoudbaar en ronduit gevaarlijk. Het slaaptekort verhoogt het risico op vermoeidheid en de bijbehorende fouten en ongevallen'. Dat staat in een nieuw rapport van het Amerikaanse Congres. Eerder heeft de NASA onderzoek gedaan naar de vermoeidheid van luchtverkeersleiders. De Federal Aviation Administration (FAA) weigerde toen de resultaten bekend te maken. Om vermoeidheid tegen te gaan had de FAA maatregelen getroffen, maar die dreigen door bezuinigingen te worden stop gezet. De twaalf deskundigen die het nieuwe rapport hebben opgesteld betwijfelen ook de effectiviteit van de maatregelen. Ze verwijten de FAA dat het geen onderzoek doet naar de correlatie tussen werkschema's en fouten van luchtverkeersleiders. Er zijn in Amerika tientallen gevallen bekend van luchtverkeersleiders die tijdens het werk in slaap vielen. Sommige piloten moesten daardoor landen zonder hulp van de luchtverkeerstoren. Luchtverkeersleiders werken tijdens nachtdiensten vaak in verduisterde kamers. Regelmatig is er geen vliegverkeer, waardoor de aandacht verslapt en de slaap de overhand kan nemen.

Bron(nen):   De Morgen      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  de verkeersleiders + de Schiphol organisatie weigert verkeersleiders- uitbreiding. Bij uitbreiding zouden vele gevaarlijke problemen zijn opgelost. Allereerst voor de de verkeersleiders, die niet gestrest raken, voor de passagiers die weten dat ze in ” veilige” handen zijn en ook nog eens voor de 1/2 van de bevolking omdat de vliegtuigen ” hoog” kunnen invliegen zodat de inwoners ontspannen kunnen slapen zonder 24 uur last te hebben van vliegtuighinder ( er zijn heel weinig stille vliegtuigen, de kerosine uitstoot is hoog, fijn stof is schadelijk voor de gezondheid ) Ze doen het niet als het meer geld gaat kosten.Het bedrijf Schiphol komt geen enkele toezegging na, eigenlijk op de rand van criminaliteit.

 2. Oh_Oh_SarCastro

  Verkeersleiders zijn ook niet goedkoop..

  • marianne martens

   je hebt gelijk, ze verdienen veel en moet ook. Het is meer de top- organisatie met al die “ballen” uit het bedrijfsleven, samengestelde multinationals waar de ene fraude na de andere aan het licht komt bv PcW, Deloitte,ABN?AMRO etc.Net zoals de mentaliteit van die bedrijven voelen ze geen enkele verantwoordelijkheid voor de betalende burger in hun samenhang. Het is volslagen ” knetter” om Lelystad te bezetten met inwoners en stiltegebieden.Maar de wethouders hierin ook niet met een gummetje uitvlakken. Ook deze groep geeft niet om deze maatschappij.

   (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)

Reacties niet toegestaan