Russen schieten op burgers die water en brood halen

De inwoners van de Oekraïense stad Tsjernihiv zijn van de buitenwereld afgesloten. Er is een tekort aan alles. Burgers worden soms beschoten als ze water uit de rivier halen of in de rij staan voor brood.

Er stroomt geen water meer uit de kraan, water in flessen is moeilijk te krijgen. Dus halen mensen water uit de rivier en koken dat voordat ze het drinken. Maar dat is levensgevaarlijk. Russen schieten op burgers.

Er staan lange rijen voor de plekken waar brood te verkrijgen is in de stad. Volgens de Amerikaanse ambassade in Kiev zijn in Tsjernihiv tien mensen omgebracht die in de rij stonden voor brood.

Van de 290.000 inwoners zijn er nog slechts 130.000 over. De rest is gevlucht toen het nog kon. Nu is de infrastructuur verwoest. De burgemeester luidt de noodklok: er zijn tientallen ernstig gewonden, onder wie kinderen, die niet kunnen worden behandeld. Ze zitten als ratten in de val.

Het Russische leger lijkt erop uit te zijn om de stad totaal te verwoesten. De meeste huizen in de buitenwijken zijn al vernietigd.