Ook vrijdagochtend kans op sneeuw en hinder voor verkeer

Net als donderdagochtend moeten automobilisten ook vrijdagochtend rekening houden met drukte omdat er sneeuw is gevallen of nog zal vallen. Het KNMI heeft tot vrijdagmiddag code geel afgegeven voor gladheid door winterse neerslag. "Ga je vrijdag de weg op? Bereid je dan goed voor en pas je rijstijl aan de omstandigheden aan", waarschuwde Rijkswaterstaat al eerder deze week.

Ook Weer.nl verwacht dat het vrijdag in de vroege ochtend nog op meerdere plaatsen zal sneeuwen. In de loop van de dag zal de sneeuw richting het zuiden uit ons land verdwijnen en kan het in het westen en noorden weer af en toe zonnig worden, zo verwacht Weer.nl.

Donderdag spraken de ANWB en Rijkswaterstaat van een zware/stevige ochtendspits. Omdat het verkeer last had van sneeuw- en regenval was het druk op de weg en gebeurden er ongelukken. Om 08.00 uur stond, zo meldde de ANWB, op de A- en N-wegen in totaal 628 kilometer file. Dat was de vorige twee donderdagochtenden 293 en 264 kilometer.

Als het KNMI code geel afgeeft betekent dat: wees alert. Op de site staat erbij vermeld: "Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden afgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent."