The Voice leidt tot heel veel aangiften van zedenzaken

De politie is na het schandaal bij The Voice of Holland overspoeld met nieuwe zedenzaken. De afgelopen drie maanden stapten vierduizend mensen naar de politie, schrijft het AD. Dat zijn er 1100 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om allerlei seksueel geweld zoals verkrachting, aanranding, incest, ontucht met minderjarigen en het ronselen van kinderen om daar later seks mee te kunnen hebben. In heel 2021 was er al een opvallende stijging te zien van het aantal geregistreerde zedendelicten. Toen steeg dat met zo'n 800 nieuwe zaken, tot 12.800.

Volgens zedenexpert bij de politie Lidewijde van Lier laten de extra nieuwe meldingen zien dat het probleem van seksueel geweld groot is. ,,Veel mensen met een nare ervaring worden kennelijk geraakt door dit nieuws en willen laten weten dat wat zij ooit hebben meegemaakt ook niet oké was," zegt ze tegen het AD.

Ook het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers merkt dat meer slachtoffers naar voren stappen. ,,The Voice heeft iets losgemaakt, meer dan in andere misbruikzaken, omdat nu personen worden beschuldigd die iedereen kent. We zien ook dat meer jonge ren naar buiten treden", zegt voorzitter Richard Korver.

Bron(nen):   AD