Amerikaanse mol in Duitse geheime dienst

Samenleving
door anp
vrijdag, 04 juli 2014 om 12:25
amerikaanse mol in duitse geheime dienst1404469934
Tussen Duitsland en de Verenigde Staten dreigt een nieuwe spionagerel. Justitie vervolgt een 31-jarige Duitser die werkt voor de inlichtingendienst BND maar die voor de VS zou hebben gespioneerd. Dat meldt het tijdschrift Der Spiegel vrijdag. De man werd woensdag gearresteerd en donderdag door een rechter in voorlopig hechtenis geplaatst.
Afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA waarvan zelfs bondskanselier Angela Merkel niet gevrijwaard was, hadden eerder al tot ijzige betrekkingen tussen beide bondgenoten geleid.
De verdachte zou volgens diverse Duitse media voor de VS in Berlijn de speciale commissie hebben bespioneerd die onderzoek deed naar de omstreden activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA in Duitsland. Hij is afgelopen woensdag al aangehouden. Een parlementaire controlecommissie en coördinatoren van de NSA-commissie kwamen donderdag met spoed bijeen om de kwestie te bespreken.
Volgens Duitse media is de verdachte diverse malen door de Amerikaanse geheime dienst ondervraagd. Hij zou minstens een keer in de VS zijn geweest om daar verslag uit te brengen over de activiteiten van de NSA-commissie in Berlijn.