De rol van borsten bij toekenning Nobelprijs voor vrede

Het drietal vrouwen dat vandaag de Nobelprijs voor de Vrede won, werd voorgegaan door slechts 12 vrouwen in de 110 jaar dat de prijs bestaat. Dit jaar spelen borsten daarin gek genoeg een grote rol in,  maar daar hoor je het comité niet over. Al verklaren ze wel dat de trio-prijs: ‘Zal helpen om een einde te maken aan de onderdrukking van vrouwen die in veel landen nog steeds plaatsvindt, en om te erkennen wat een enorme invloed vrouwen kunnen uitoefenen voor democratie en vrede.'

Terug naar de borsten. Een van de prijswinnaars is Leymah Gbowee, die met een doldrieste actie (in 2003) de ruimte waar de (almaar falende) Liberiaanse vredesbesprekingen werden gehouden, bestormde en de deur barricadeerde.  Ze zou pas weggaan als er een vredesbestand was getekend. Toen het leger wilde ingrijpen, dreigden Gbowee en haar medestandsters ermee zich te ontbloten. En dit dreigement werkte nog ook!

Of dit elders zou werken, is onduidelijk, maar de aanblik van volwassen, oudere vrouwen met ontblote torso’s veroorzaakt in (ondermeer) West Afrika veel effect. Zoals Gbowee haar strijd won door haar borsten niet te ontbloten, kwamen eerder  in het land waar Nobelprijswinnaar Ellen Johnson Sirleaf nu president is, moeizame hervormingen tot stand door dat wél te doen (foto).

Lees verder op overgangstergirls

Bron(nen):   overgangstergirls