Nader onderzoek Deventer moordzaak

Samenleving
door anp
maandag, 07 juli 2014 om 15:35
nader onderzoek deventer moordzaak1404740889
Er komt nader onderzoek naar de Deventer moordzaak. Advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad gaat in op een verzoek hiertoe, maakte de Hoge Raad maandag bekend.
De Deventer moordzaak gaat over de moord op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg (60). Wittenberg werd in september 1999 in haar huis in Deventer dood gevonden. Haar executeur-testamentair Ernest Louwes werd voor de moord veroordeeld en zat 12 jaar voor het misdrijf uit.
Hoewel Louwes zijn straf heeft uitgezeten, vecht hij na al deze jaren zijn veroordeling nog steeds aan. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, heeft in het verleden verschillende acties ondernomen, onder meer bij de Hoge Raad, om de zaak heropend te krijgen. Die hebben de veroordeling van Louwes tot nu toe echter niet ongedaan kunnen maken.
Aben vraagt onder meer een reactie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op deskundigenrapporten, waarin wordt beweerd dat het aangetroffen celmateriaal van Louwes ook door 'vreedzaam contact' op de blouse van het slachtoffer kan zijn gekomen. Verder heeft de advocaat-generaal vastgesteld dat het gerechtshof bij zijn veroordeling over het gsm-verkeer tussen Louwes en Wittenberg van een aantal verkeerde aannames uitging. Hij laat onderzoeken of uit de juiste aannames een andere conclusie op de schuldvraag zou kunnen volgen.