Volgend jaar mogen tandartsen vragen wat ze willen. ‘Chaos dreigt.’

Volgend jaar mogen tandartsen vragen wat ze willen. En dat voorspelt niet veel goeds. Vooral in gebieden waar het aantal tandartsen schaars is, zoals de provincies Friesland en Groningen, vrezen zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties dat de prijzen voor tandartsbehandelingen omhoog zullen gaan. De bedoeling is dat de patiënt zelf gaat zoeken naar de beste behandeling voor de laagste prijs. Marktwerking.
'Het is moeilijk in te schatten hoezeer de prijzen stijgen. Maar het plafond gaat eraf, dus tandartsen zullen in het begin flink gaan experimenteren met hun prijzen', zegt Nicole Velthuis van de NPCF in De Volkskrant. 'Patiënten hebben niet de informatie die ze nodig hebben om de kwaliteit van de tandarts te kunnen beoordelen. Je wil er niet achteraf achterkomen dat je een slechte tandarts hebt gehad, terwijl je veel geld hebt betaald.'
Volgens de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) komt er met het vrijgeven van de prijzen juist meer keuze voor patiënten. En voor de tandartsen.

Bron(nen):   De Volkskrant