In de VS lopen er meer tijgers in huiskamers rond dan elders in het wild

Het verhaal van de man die woensdag in Ohio zelfmoord pleegde nadat hij zijn 56 exotische wilde dieren had laten ontsnappen, en waarvan er 48 vervolgens door de politie werden doodgeschoten, richtte de aandacht van de wereld op de Amerikaanse wetgeving voor het houden van exotische huisdieren. Hoe kan het dat iemand zoveel van die dieren kon hebben?
Volgens NewScientist hebben 8 Amerikaanse staten geen enkele wet met betrekking tot het bezitten van exotische dieren. En in grote delen van de VS is een gevaarlijke dier als huisdier, of het nu gaat om een beer of krokodil, geen enkle probleem. Maar zelfs in staten waar ze wel wetten hanteren, loopt het soort dieren sterk uiteen. In Arkansas bijvoorbeeld mag je geen leeuwen, tijgers en beren houden, maar wel 6 lynxen. En in Colorado mag je maximaal 6 kangoeroes hebben.

Hoeveel exotische dieren er in Amerikaanse huiskamers rondlopen is moeilijk te zeggen. Het Wereld Natuur Fonds schatte in 2004 dat ongeveer 5000 tijgers in gevangenschap werden gehouden in de VS, waarvan slechts 5% in geaccrediteerde dierentuinen. Terwijl in de rest van de wereld slechts 3200 tijgers in het wild leven.
Zelfs in staten waar het bezit van exotische dieren illegaal is, is het volgens NewScientist niet moeilijk ze te vinden. Er zijn websites waar op ze te koop worden aangeboden en exotische dierenveilingen. Ook doet zelfs een verhaal de ronde van een vrouw die tijgerwelpjes verkocht op een parkeerplaats van Walmart.

Waarom er zoveel handel in deze dieren is in de VS? 
Het korte antwoord luidt: omdat het rendabel is. Je kunt er al tijgerwelpen kopen voor 200 dollar, maar als ze volwassen zijn wordt voor hun huid, botten en snorharen 10 keer dat bedrag betaald, die worden gebruikt voor de traditionele Aziatische geneeskunde. De handel in exotische dieren is in de VS en miljarden-dollar industrie.

De gedode tijgers, leeuwen en beren.

Bron(nen):   New Scientist