7 doodzonden die creatief denken onmogelijk maken

Samenleving
dinsdag, 25 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
  1. We geloven niet dat we creatief zijn
    We hebben geleerd dat we een product zijn van onze generatie, onze ouders, onze familie, onze geschiedenis, ons IQ en onze opvoeding. Hierdoor geloven we dat creativiteit iets is waar slechts een enkeling over beschikt.
  2. We geloven de mythes over creativiteit
    We geloven in de mythes die door de jaren heen zijn ontstaan: creativiteit is zeldzaam, mysterieus, magisch en komt van diep binnen onszelf. Hierdoor geloven we ook dat creativiteit niet aangeleerd kan worden.
  3. We zijn bang voor mislukking
    Het belangrijkste voor veel mensen is om nooit fouten te maken of te falen. Ze beschouwen een fout als een persoonlijke afgang. Als ze toch een fout maken, trekken ze zich terug en liegen ze erover. Daarna ontwijken ze uitdagingen en risico’s.
  4. We ondernemen geen actie
    Doordat we niet geloven dat we creatief zijn en we bang zijn voor mislukkingen, ondernemen we geen actie. Als we gedwongen worden om actie te ondernemen, doen we dit pas als we een perfect plan hebben bedacht.
  5. We produceren geen ideeën
    We hebben geleerd om kritisch en negatief te denken. Hierdoor denken we dat degene die de meeste ideeën afschiet, de meest intelligente is. Aan de persoon met de meeste nieuwe ideeën besteden we niet veel aandacht.
  6. We bekijken dingen niet op verschillende manieren
    Vaak pakken we een probleem aan op de eerste manier die we kunnen bedenken. In plaats van er eerst op zoveel mogelijk verschillende manieren naar te kijken, willen we het probleem zo snel mogelijk oplossen.
  7. We nemen geen persoonlijke verantwoordelijkheid
    We beschuldigen anderen van ons gebrek aan creatitiveit. We kijken niet naar onszelf, maar leggen de schuld bij onze leraren, onze ouders, de kerk, onze genen, enz. Er zijn zoveel verschillende excuses te bedenken ...
Bron(nen): Psychology Today