Zes mensen beweren geprikt te zijn in Kaatsheuvel, maar bestaat needle-spiking eigenlijk wel?

Gisteravond meldden zich op een feest in Kaatsheuvel zes mensen bij een EHBO-post, omdat ze geprikt zouden zijn met een injectienaald met drugs. Een van hen werd onwel. De laatste tijd beweren steeds meer mensen slachtoffer te zijn van dit zogeheten needle-spiking, maar er zijn deskundigen die betwijfelen of het wel echt bestaat.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er al bijna 1500 meldingen van needle-spiking binnengekomen. “Drogeren via een naald blijft moeilijk voor te stellen”, zegt een wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut, in NRC. “Je vraagt je af: in welke mate gaan de verhalen een eigen leven leiden? Maar ik sluit het niet uit.”

Ook de Vlaamse toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) vraagt zich af of het geen broodjeaapverhaal is. “Ik ben sceptisch. Gebeurt het echt of is het een psychose?” Hij vervolgt: “Weet je wat ik raar vind? Dat er nog nooit achtergelaten spuiten zijn gevonden op plekken waar needle-spiking zou zijn gebeurd.”

De Amerikaanse socioloog Robert Bartholomew schreef er een stuk over op Psychology Today. Hij spreekt van ‘maatschappelijke paniek’ en wijst erop dat de symptomen erg lijken op die van dronkenschap. Ook vindt hij het vreemd dat er nooit een dader gepakt is.

“Maatschappelijke paniek ontstaat vaak tijdens angstige periodes. Na twee jaar Covid-19 draaiden de Britse nachtclubs vorige zomer voor het eerst weer op volle toeren. Jonge mensen waren blij dat ze weer naar buiten mochten na een periode van isolement, maar er heerste nog altijd de schrik voor het virus en het schuldgevoel dat ze het mogelijk aan geliefden zouden doorgeven. De naald symboliseert de schrik voor besmetting en bij sommigen vaccinaties. Zoals dat gaat met urban legends hebben ze vaak een waarschuwende functie. In dit geval is de nachtclub het enge donkere bos, en de met spuiten zwaaiende gek is de grote boze wolf.”

Bron(nen):   HLN